Vești bune! Guvernul a oficializat o schemă de ajutor ce permite producătorilor de făină, mălai, ulei de floarea soarelui, lactate și furaje, să ceară până la 500.000 euro. Aceste granturi vor fi acordate în contextul în care solicitanții se lovesc de dificultăți în procurarea materiei prime din cauza războiului dus de Rusia în Ucraina. Cererile se pot depune, la direcțiile teritoriale pentru agricultură, până pe 12 decembrie 2022, însă plățile vor fi făcute abia după ce Guvernul primește autorizarea Comisiei Europene.
Guvernul tocmai a anunțat că pune la bătaie impresionanta sumă de 500.000 de euro pentru producătorii de ulei și grăsimi, lactate, hrana animalelor de fermă și din industria de morărit. Suma reprezintă grantul maxim pe care îl poate obține un singur beneficiar!
Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a vorbit despre această schemă de ajutor care ar fi justificată de inflația puternică resimțită de românii de activează în acest sector. Pentru a le veni în ajutor, ca să facă față creșterii generalizate a prețurilor, statul le oferă aceste granturi.
”Sprijinul destinat producției românești, de maximum 500.000 euro per întreprindere, pentru operatorii din industria de procesare a cerealelor, fabricarea uleiurilor, a produselor lactate și a preparatelor pentru hrana animalelor de fermă este parte a răspunsului guvernamental la dificultățile înregistrate de procesatorii din industria alimentară, ca urmare a declanșării războiului din Ucraina.
Alocăm o sumă totală de 200 milioane de euro sub formă de granturi, pentru a compensa parțial creșterea costurilor suportate legate de constituirea stocurilor de materie primă și a costurilor legate de transport, depozitare și procesare”, a declarat ministrul Petre Daea.
Cine e pe lista celor ce primesc sute de mii de euro, în prag de sărbători
Conform informării venite din partea autorităților, se vor încadra pe lista de beneficiari ai acestor granturi operatorii economici care desfășoară activități încadrate în următoarele clase de clasificare: Cod CAEN 1061 – Fabricarea produselor de morărit, Cod CAEN 1041 – Fabricarea uleiurilor și grăsimilor, Cod CAEN 1051 – Fabricarea produselor lactate si a brânzeturilor Cod CAEN 1091 – Fabricarea preparatelor pentru hrana animalelor de fermă. Grantul financiar reprezintă suma maximă care se acordă per operator pentru asigurarea unor cantități minime de faină de grâu, mălai, ulei de floarea soarelui, lapte consum și produse lactate și furaje combinate pentru hrana animalelor.
De asemenea, autoritățile mai informează că resursele financiare totale necesare implementării schemei de ajutor de stat sunt de 985.740.000 lei și reprezintă echivalentul în lei a sumei de 200.000.000 euro, care se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, astfel:
-creditele de angajament necesare înscrierii în program și depunerii cererilor se asigură în cadrul prevederilor bugetare aprobate Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale pe anul 2022.
-creditele bugetare necesare efectuării plăților beneficiarilor ajutorului de stat se asigură din prevederile bugetare aprobate Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale pe anul 2023, în cadrul limitelor de cheltuieli aprobate