Celebra fază din filmul Pentru patrie, despre independența României, cu George Mihăiță pe post de Ciucă, dorobanțul, rămâne o scenă populară, care redă camaraderia și unitatea, căldura umană și apartenența la grup. Premierul României, tot Ciucă, tot militar, e greu de spus că aparține altcuiva decât lui însuși. Asta a demonstrat-o cu brio în Miercurea Mare, 20 aprilie 2022, la Oradea, unde a venit în campanie electorală. Da, se pare că pentru el a început deja, deși nu are nici statura morală, nici pe cea profesională care să-i permită accederea la cea mai înaltă funcție în stat, la care se pare că aspiră.
Ziua de 20 aprilie 2022 este o sărbătoare românească, care celebrează intrarea armatei române în Oradea, în 1919. Prin această intrare – fără lupte – s-a încheiat dictatura bolșevică ungurească a lui Béla Kun pe aici și s-au terminat abuzurile, crimele și naționalizările pe care acest regim le-a impus și la Oradea. Ionel Nicolae Ciucă a pomenit în cuvântarea sa și de Béla Kun, fără să realizeze că nici chiar el nu este un exemplu mai bun. Pentru prima dată de când se ține această celebrare, țarcurile care separau pe cei de la putere, garda de onoare și fanfara de restul poporului n-au fost atât de mari și piața centrală atât de goală!
Dacă au fost vreo sută de spectatori stingheri, ținuți la distanță, a fost bine. Lor li s-au adăugat încă o dată pe atâția membri și simpatizanți ai APP Bihor, care-și semnalau prezența prin mulțimea de steaguri albe, cu sigla albastră a partidului pe ele. Unul dintre copilașii care treceau pe lângă mulțimea cu steagurile, chiar și-a întrebat mama ce sunt steagurile alea albe, prilej cu care amândoi au aflat de acest partid. La fel ca ei trebuie să fi fost mulți, inclusiv Dan Simai de la eBihoreanul, căruia detașamentul APP i-a atras atât de tare atenția încât chiar s-a oprit din drum și s-a întors spre grup. Tot materialul scris de el mai apoi, este unul pro putere, ignorând cu desăvârșire orice aspect critic, inclusiv prezența celor de la APP. Același servilism este de găsit și la celelalte publicații locale.
O mulțime de steaguri albe
APP Bihor, în frunte cu cele două doamne din fruntea lui, Lilla Debelka și Cristina Bene s-a mobilizat exemplar la acest eveniment, așa cum au făcut-o de altfel și la celelalte manifestări similare. Doar că de data aceasta li s-a comunicat, prin adresa A-1425, din 15 aprilie, că cele două „ceremoniale militare” se vor desfășura „cu respectarea strictă a art. 16, alin. (3), din Legea 215/11.11.2016”. Cu alte cuvinte, la acest eveniment au voie să participe numai oficialitățile, iar toți ceilalți pot depune coroane, jerbe etc. numai după încheierea ceremonialului și neanunțați la microfon, în mod oficial. Este evident o umilire a tuturor celorlalți, care devin un fel de ciumați astfel. Un bătrân primar pesedist, doctor în istorie, cică, numea masa de oameni din fața lui „populimea”. Iată că „autoritățile” chiar au reușit să pună în practică o „metaforă” pe măsură, la Oradea.
Nu este de mirare deci, că mulțimea de patrioți ai Oradiei nu s-au grăbit la cele două depuneri de coroane, una la statuia Regelui Ferdinand și una la bustul lui Traian Moșoiu, din fața Muzeului Țării Crișurilor, fosta Garnizoană. Personalitățile locale ale PNL și PSD au folosit din plin legea pentru a ieși doar ele în evidență. Ciucă al lor a cuvântat neconvingător, după Birta, sub privirile indulgente ale lui Ilie Bolojan, Cornel Popa, Ioan Mang și episcopii ortodox și greco-catolic. Prim-ministrul plagiator era într-o grupare selectă, cu un ciudat de mare dispozitiv de protecție și departe de ochii publicului. Am putea spune că Ciucă a folosit din nou legea în interesul lui propriu, așa cum a făcut-o la București ca să blocheze analizarea plagiatului său… Nu este de înțeles paranoia unei persoane atât de nesemnificative ca Ciucă, care se crede urmărit de cine știe ce atentat și are nevoie de un perimetru de protecție cum nu a mai fost până acum în Piața Unirii! Probabil că omul se crede în continuare pe câmpul de luptă din Irak, înconjurat de arabi.
Ceremonialul a mers repede, încheindu-se cu defilarea anemică și neconvingătoare a gărzii de onoare și fanfara. Apoi li s-a dat voie și celorlalți să-și depună coroanele cu care veniseră, pentru a cinsti în mod onest, în afara legii, sacrificiul românilor din preajma zilei de 20 aprilie 1919.
Apoi, au plecat cu toții, stingheri, către bustul lui Traian Moșoiu, unde totul a decurs mult mai înghesuit, cu circulația întreruptă. La fel, detașamentul APP Bihor a fost ținut la distanță, ca să simtă din plin umilința legii nedrepte, pusă în slujba unui Ciucă, Bolojan și Birta, marii liberali care nu pot face nimic pentru oprirea disoluției partidului.
Inclusiv punerea în scenă de la Oradea demonstrează această cădere liberă, la eveniment nevenind mai nimeni chiar de la liberali. De la PSD Bihor, președintele Mang, Chivari și câțiva apropiați s-au retras la o terasă din Piața Unirii, pentru a prelungi cumva evenimentul, probabil atât de scurt pentru gustul lor. În prealabil, Ioan Mang a avut grijă să precizeze pe internet că inaugurarea noii Săli a Sporturilor, la care a venit Ciucă, este meritul guvernului pesedist de odinioară…
Ziua de 20 Aprilie 2022 la Oradea a lăsat un gust amar. A avut un public restrâns, creându-se impresia că a fost organizată doar pentru premierul Ciucă. Autoritățile locale nu au ieșit încă din „complexul pandemiei”, așa că nu îi deranjează că ceea ce au orchestrat pe bani publici nu a luat în considerare publicul, componentul principal al democrației. În rest, o frumoasă și însorită zi de primăvară, cu copacii înfloriți și cu un aer proaspăt și îmbătător.
Doru Sicoe