Fostul președinte Mihail Saakașvili în cușcă, iar susținătorii săi în stradă!

0
192

Poliția georgiană a arestat luni zeci de susținători ai fostului președinte și lider al opoziției încarcerat, Mihail Saakașvili, care au protestat în fața unui tribunal unde el a compărut pentru acuzații de abuz de putere pe care le-ar fi comis pe vremea când era șef al statului, relatează France Presse, citat de AGERPRES. Este prima înfățișare în instanță a fostului președinte al Georgiei de la arestarea sa în data de 1 octombrie după revenirea în țară după opt ani de exil.
Președinte al Georgiei între 2004 și 2013 și de asemenea personalitate politică în Ucraina, Mihail Saakașvili a ținut o grevă a foamei timp de 50 de zile pentru a protesta împotriva încarcerării sale.
Luni, Saakașvili a apărut într-o cușcă de sticlă în sala de audieri, potrivit unei scurte înregistrări video filmate cu un telefon mobil și difuzat de postul independent Pirveli TV.

În acest timp, peste 1.000 de simpatizanți ai săi au manifestat în fața tribunalului, agitând drapele ale Georgiei și Uniunii Europene și scandând numele său.
Mai multe zeci dintre aceștia au fost arestați după ce au blocat traficul rutier pe o stradă învecinată, potrivit canalului pro-opoziție Mtavari TV.
Saakașvili a încetat greva foamei după ce a fost transferat într-un spital militar la 20 noiembrie, iar medicii i-au explicat că viața sa este în pericol.
Autoritățile georgiene i-au interzis inițial să asiste la proces, înainte de a-și reconsidera decizia în urma unei cereri în acest sens din partea Departamentului de Stat al SUA.

„Nu îmi este frică să compar în fața unui tribunal corect și să-mi apăr adevărul în fața poporului georgian”, a asigurat Saakașvili pe Facebook săptămâna trecută, remarcând totuși că are „zero șanse să găsească dreptate într-un tribunal” georgian.
În 2018, Mihail Saakașvili a fost condamnat în contumacie la șase ani de închisoare pentru „abuz de putere” și se confruntă în prezent cu alte proceduri pentru aceleași acuzații. El a denunțat un dosar complet fabricat și motivat politic.
Procesul urma să înceapă luni cu presupusul său rol în reprimarea violentă a protestelor opoziției în 2007, pe când ocupa postul suprem în stat.
În acea perioadă, Saakașvili a recunoscut că poliția a făcut uz de forță excesivă față de protestatari, a demisionat și a convocat alegeri anticipate pe care le-a și câștigat.

Mihail Saakașvili „nu a avut niciun rol în operațiunea poliției”, a insistat avocatul său Dito Sadzaglișvili într-o declarație pentru AFP.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.