Bani pentru fermierii din zonele montane!

0
208

MADR pune la bătaie 220 de milioane de lei, prin trei hotărâri care crează cadrul legal pentru acordarea de sprijin pentru investiții ce vizează zona montană. 

Valorile schemelor de finanțare pentru anul 2022, condițiile de eligibilitate, cheltuielile eligibile, modul de acordare a finanțării, precum și modalitățile de verificare și control în cadrul programelor de investiții care vizează înființarea stânelor montane, înființarea centrelor de colectare și/sau prelucrare a laptelui în zona montană și înființarea centrelor de colectare sau de colectare și prelucrare a fructelor de pădure, a ciupercilor şi/sau a plantelor medicinale şi aromatice din flora spontană şi/sau de cultură în zona montană, sunt cuprinse în cele trei hotărâri. 

În baza Legii muntelui, județele Alba, Arad, Bihor, Cluj și Sălaj, sunt incluse într-o structură cu centrul regional la Câmpeni (Jud. Alba). Centrul are patru oficii, la Abrud, Săsciori, Borod, Cluj. 

Cele trei programe de investiții se vor derula până la sfârșitul anului 2022, plățile aferente se pot realiza până la data de 29 decembrie 2023, iar autoritatea responsabilă cu gestionarea schemelor este Agenţia Naţională a Zonei Montane, aflată în subordinea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Programul de investiții pentru înființarea stânelor montane are un buget alocat pentru anul 2022 de 34.640.000 lei. Bugetul pentru programul de investiții pentru înființarea centrelor de colectare și/sau prelucrare a laptelui în zona montană este de 92.000.000 lei, iar programul de investiții pentru înființarea centrelor de colectare sau de colectare și prelucrare a fructelor de pădure, a ciupercilor şi/sau a plantelor medicinale şi aromatice din flora spontană şi/sau de cultură în zona montană are un buget alocat de 93.000.000 lei. 

”Prin aprobarea în Guvern a unui pachet de trei acte normative operaționalizăm Programul de susținere a zonei montane și demarăm ajutorul atât de așteptat de cei care se îngrijesc de generații să valorifice potențialul fantastic de dezvoltare al muntelui. Punem la dispoziția fermierilor și producătorilor un total de aproape 220 de milioane de lei pentru înființarea de stâne, centre de colectare lapte sau de prelucrare a laptelui, precum și centre de colectare fructe de pădure și ciuperci ori plante medicinale și aromatice, pe scurt, investim în producția românească pentru a oferi țării cât mai multe produse de calitate, iar oamenilor care locuiesc în zona montană locuri de muncă și oportunități de dezvoltare a afacerilor”, a declarat ministrul Petre Daea. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.