Prin investiţia de 650 milioane de euro, finlandezii de la Nokian vor să ridice prima fabrică din lume cu emisii zero de CO2, oferind pieţei locale aproximativ 500 de noi locuri de muncă.
Compania finlandeză Nokian Tyres a inaugurat oficial, joi, lucrările de construcție a fabricii de producție de anvelope din Oradea, în prezența premierului Nicolae Ciucă, însoţit trei miniştri: Lucian Bode (Ministerul de Interne), Sebastina Burduja (Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării) şi Virgil Popescu (Ministerul Energiei). Invitat special al evenimentului a fost ambasadorul Finlandei, Marjut Akola.
Dintre oficialităţile locale au participat preşedintele CJ, Ilie Bolojan, şi vicele Mircea Mălan, prefectul Dumitru Ţiplea, primarul Florin Birta.
Reprezentanţii companiei au transmis că fabrica va avea o capacitate de producție de 6 milioane de anvelope, primele anvelope vor fi produse la finalul anului 2024, cu producția în masă începând în 2025, în proporţie de 90% din anvelopele premium produse aici vor merge la export.
Nokian a anunțat, în noiembrie anul trecut, că va investi 650 de milioane de euro în România, pentru a construi o nouă fabrică de anvelope pentru autoturisme, după ce s-a retras din Rusia, iar 100 de milioane de euro din investiție a reprezentat ajutor de stat.
„Ne-am adunat să sărbătorim începutul construcției. O investiție mare ca aceasta este viitorul. Va oferi prosperitate pentru oamenii din jur și va oferi anvelope și servicii către clientii noștri. În 2022 am decis să investim în noi fabrici și știam că aveam nevoie de o locație competitivă. Suntem convinși că în anii următori ne vor oferi competitivitate care ne va oferi prosperitate. Vrem să continuăm cooperarea în săptămânile, lunile, anii și zecile de ani care vor urma. Toate produsele noastre vor fi fabricate în Oradea pentru piețele europene. Ne uităm în viitor privind colaborarea cu România. Ne uităm la profituri puternice pentru această fabrică”, a declarat Jukka Moisio, CEO Nokian Tyres.
„Avem nevoie de proiecte de anvergură”
Premierul Nicolae Ciucă a declarat că România avea nevoie de această investiție „să producă mai multe anvelope, ținând cont că anul trecut în România s-au produs peste 500.000 autovehicule prin cele două companii care produc autoturisme în țara noastră. Practic, țara noastră s-a aflat la sfârșitul anului trecut pe locul șase în rândul producției de autovehicule. Discutăm de complementaritate dintr-un sector cheie al economiei românești și industria de automotive. Sunt elemente foarte importante pe care trebuie să le subliniem și să le aducem la cunoștință ori de câte ori avem ocazia. Cred că este important să subliniem că din această investiție ajutorul de stat este de 100 milioane de euro, din punctul meu de vedere un model de a înțelege modul în care ne putem sprijini reciproc pe proiecte de anvergură. Avem nevoie de proiecte de anvergură”.
„Oradea va fi un loc important pe harta producției de automotive din Europa, din lume, va însemna mai multe locuri de muncă, mai mulți bani la bugetul local și la bugetul de stat. Este o investiție, un demers care asigură o parte de beneficiu pentru toți actorii implicați în acest proiect”, a declarat Ciucă.
„Oradea şi Bihorul, un pol competitiv”
Din partea oficialităţilor locale a luat cuvântul Ilie Bolojan, care a subliniat, din start, că dezvoltarea Oradiei din ultima perioadă se bazează în pricipal pe investiţiile românești și străine din parcurile industriale.
„Ceea ce face astăzi Nokian la Oradea este un lucru foarte important pentru că vine cu această investiție să consolideze Oradea și județul Bihor ca un pol regional industrial competitiv, pentru că aduc noi tehnologii, competență, determinare, exigență și aceste lucruri sunt factori ai dezvoltării. Este cea mai mare investiție din Oradea și județ din ultimii ani.
Noi, ca autorități locale, avem un respect pentru toți cei care investesc la noi, pentru că prin aceste investiții și prin munca lor asigură oportunități pentru cetățenii noștri, asigură impozite și ne oferă capacitatea de a oferi servicii publice bune”, a declarat Bolojan.
Ambasadorul Finlandei a transmis că investiția vine în contextul unor „excelente și stabile relații” între Finlanda și România, relații comerciale care au crescut în ultimii ani. „O mega-investiție de acest gen trimite un mesaj despre Oradea că e o locație prielnică pentru investiții”, consideră diplomatul.
La finalul evenimentului, reprezentanţii companiei şi oficialii români au îngropat o capsulă a timpului în care au fost depuse o cărămidă de la prima fabrică din Finlanda, semințe de flori, ziare românești locale cu data de joi 11 mai 2023, o monedă de 1 euro, o bancnotă de 1 leu, fotografii ale locului unde se ridică fabrica.