Fără a avea strălucirea Argentinei cu Croația, Franța și-a valorificat statutul de favorită în semifinala Cupei Mondiale, cu Marocul și vom avea parte de un duel Messi – Mbappe pentru trofeu, duminică, de la ora 17.
Francezii au fost „cocoși” încă din primele minute și Theo Hernandez a marcat printr-o procedeu preluat din karate după doar 5 minute de joc. Marocanii au replicat de două ori, prin Ounahi și Ziyech, dar cei doi nu l-au putut învinge pe Lloris. Africanii au tremurat serios în minutul 18, când Giroud a scăpat singur cu Bono și a șutat cu toată forța, dar a luat bara la țintă. În minutul 27, Theo putea fi demon la o alunecare în careu, dar „centralul” Cesar Ramos a văzut un fault la Boufal marocanului, deși mai degrabă a fost invers. În fine, selecționata lui Walid Regragui a lovit și ea bara, în minutul 45, când El Yamiq a trimis din foarfecă.
Partea secundă a produs mai puține ocazii de gol, dar marocanii au fost superiori. Ocaziile le-au avut, însă, francezii. Thuram și Fofana puteau dubla avantajul, însă acest lucru s-a întâmplat abia în minutul 80, când nou-intratul Kolo Muania îndeplinit o formalitate, la chiar prima atingere de balon, după o acțiune în forță a lui Mbappe. În prelungiri, marocanii puteau reduce din diferență în două rânduri, însă ghinionul din prima repriză s-a menținut până la fluierul finial.
Deschamps – al patrulea tehnician din istorie care ajunge de două ori la rând în finala mondială
Așadar, „cocoșul Galic” merge astfel pentru a doua oară consecutiv în finala Cupei Mondiale, acolo unde o va întâlni pe Argentina, pentru a 13-a oară în istorie.
Didier Deschamps devine al patrulea selecționer din istoria Cupei Mondiale care a ajuns alături de reprezentativa sa pentru a doua oară consecutiv în ultimul act al competiției, o performanță istorică a tehnicianului francez. În urmă cu patru ani, Franța se impunea cu 4-2 în fața Croației, în finala Cupei Mondiale din Rusia. „Este emoție, este mândrie. Din nou, am făcut un pas foarte important. Mai avem de făcut încă unul. Am fost alături de jucători timp de o lună. Niciodată nu este ușor, dar până acum a fost o plăcere, iar jucătorii mei au fost răsplătiți”, a transmis Didier Deschamps, conform Reuters.
Primul tehnician a fost Vittorio Pozzo care a condus Italia în finalele edițiilor Cupei Mondiale din 1934 și 1938. În finala din 1934, Italia s-a impus în fața Cehoslovaciei cu scorul de 2-1, în timp ce în 1938 Squadra Azzurra a învins reprezentativa Ungariei cu 4-2.
Carlos Bilardo, fostul selecționer al Argentinei, este al doilea tehnician care a atins această performanță. În 1986, Argentina a câștigat finala cu Germania de Vest, condusă de Franz Beckenbauer, cu scorul de 3-2, însă, în 1990, Germania de Vest, cu același Beckenbauer la cârmă, și-a luat revanșa în fața argentinienilor și s-a impus cu 1-0.
Kolo Muani – gol la prima atingere și prezența pe podiumul celor mai rapizi marcatori veniți de pe bancă
Randal Kolo Muani (24 de ani) a înscris cel de-al doilea gol al Franței în meciul cu Maroc, scor 2-0, din cadrul semifinalelor Cupei Mondiale din Qatar.
Atacantul lui Eintracht Frankfurt a intrat pe teren în minutul 79, același în care a reușit să le dubleze avantajul francezilor. După o incursiune a lui Kylian Mbappe, mingea a ajuns cu noroc la Muani, care a îndeplinit o simplă formalitate și a marcat la prima atingere de balon.
Potrivit statisticienilor de la Opta, golul lui Kolo Muani este al treilea cel mai rapid înscris de o rezervă, în întreaga istorie a Cupei Mondiale
Francezul a marcat la 44 de secunde după ce a fost introdus pe teren în locul lui Ousmane Dembele. A fost, de asemenea, prima reușită pentru Kolo Muani în tricoul țării sale.
Deținătorul recordului este Richard Morales, care a punctat pentru Uruguay la doar 16 secunde după ce a intrat pe teren, la ediția din 2002.
Morales este urmat de Ebbe Sand, danezul care a înscris la 26 de secunde după schimbare, la turneul final din 1998.
Formații:
Franța: Lloris – Kounde, Varane, Konate, T. Hernandez – Fofana, Tchouameni, Griezmann – Dembele (79 Muani), Giroud (65 Thuram), Mbappe. Selecționer: Didier Deschamps
Maroc: Bono – Hakimi, El Yamiq, Aguerd, Saiss (21 Amallah, 78 Ezzalzouli), Mazraoui (56 Yahia Attiyat) – Amrabat, Ounahi – Ziyech, En Nesyri (66 Hamdallah), Boufal (66 Aboukhlal). Selecționer: Walid Regragui