Nivelul impozitelor și taxelor propuse pentru anul 2024 în Oradea

0
57

Legea nr. 227/2015 privind Codul Fiscal prevede faptul că impozitele și taxele locale trebuie indexate anual până la data de 30 aprilie, ținând cont de rata inflației pentru anul fiscal anterior, comunicată de Institutul Național de Statistică și publicată pe site-ul Ministerului de Finanțe și Ministerului Dezvoltării.

„Comunicatul de pe site-ul Ministerului Finanțelor care vizează impozitele și taxele pe anul 2024 arată o indexare de 13,8%. Impozitele și taxele locale pentru anul 2024 ar trebui indexate cu 13,8%. Noi, ca municipalitate, trebuie să luăm o decizie ce se întâmplă cu indexarea acestor impozite și, având în vedere că rata inflației de anul trecut a fost destul de mare, am decis să propunem pentru consultare publică o indexare a ratei impozitului cu 7%. Practic, vom reduce cotele adiționale ale valorii impozabile sau obligatorii pe care le avem prin Codul Fiscal. Din 13,8% cât este inflația, taxele și impozitele locale vor fi indexate cu 7%, comparativ cu 5,1% cât au fost indexate anul trecut pentru 2023″, a precizat primarul Florin Birta.

Proiectul mai prevede ca anul viitor, persoanele fizice care își vor achita integral taxele și impozitele online, până la 31 martie, vor beneficia de o bonificație de 10%, față de 8%, cum este în prezent. În schimb, pentru persoanele juridice, bonificația pentru plata online va fi de 4%.

Principalele categorii de impozite și taxe afectate de indexare sunt: impozitele pe clădirile rezidențiale ale persoanelor fizice, impozitul pe terenurile persoanelor fizice și juridice, impozitele pe mijloacele de transport sub 12 tone ale persoanelor fizice și juridice, amenzi privind declarațiile fiscale, taxe pentru care Codul Fiscal prevede valori în sumă absolută sau interval.

Propuneri la proiect pot fi formulate în intervalul 14 martie – 7 aprilie, iar pe data de 22 martie vor avea loc întâlniri cu reprezentanții mediului de afaceri, dar proiectul va fi dezbătut și cu cetățenii, de la ora 17.00, în sala Mare a Primăriei Oradea. Pe 27 aprilie, în ședința Consiliului Local, se va supune la vot aprobarea proiectului.

Proiectul poate fi consultat la secțiunea Dezbateri publice pe de site-ul www.oradea.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.