Învățătoarea este contestată de o bună parte din părinții elevilor clasei pregătitoare C, de la Școala Gimnazială „Nicolae Bălcescu” din Oradea. Ei se tem de comportamentul învățătoarei la clasă, comportament care, susțin ei, a stat la baza cercetării disciplinare inițiale.
Speriați de părinții clasei a II-a, la care aceasta a predat până ce, în urmă cu doi ani, i s-a desfăcut disciplinar contractul de muncă de către conducerea școlii de atunci, oamenii nu mai vor să-și lase copiii în clasa învățătoarei Livia Ciotea. Părinții spun că se tem pentru siguranța și integritatea copiilor, după ce femeia a fost acuzată că ar fi pedepsit elevii în diferite forme, deloc acceptabile.
Deși admit că nu au stat de vorbă cu învățătoarea copiilor lor, pentru a vedea cum gândește sau pentru a o cunoaște în vreun fel, părinții susțin că sunt speriați de „istoricul doamnei”.
În urmă cu doi ani, învățătoarei Livia Ciotea i-a fost desfăcut contractul de muncă pentru abateri disciplinare. Femeia a contestat în instanță decizia de concediere, iar în luna iulie a acestui an a câștigat definitiv procesul cu școala și cu părinții. Astfel, instanța a dispus ca aceasta să fie repusă pe post, să i se plătească daune morale și cheltuieli de judecată, respectiv salariile pentru perioada în care a fost eliminată din învățământ.
Conducerea Inspectoratului Școlar Județean Bihor susține că învățătoarei i-a fost solicitat examenul medical și că nu poate decât să pună în aplicare decizia judecătorească.
La rândul ei, directoarea Școlii „Nicolae Bălcescu”, prof. Monica Costa, susține că s-a luat o decizie de sancționare disciplinară a învățătoarei, dar că instanța a dispus că trebuie reîncadrată pe post de cadru didactic titular la clasă.
Pe de altă parte, învățătoarea consideră că este o victima unei răzbunări venite din partea fostului director. Aceasta consideră că a fost sancționată abuziv și că nici măcar forma juridică a sancțiunii nu era corectă.