Oradea în machete

0
745

O extraordinară expoziție va fi deschisă la muzeul din Cetate, joi, 23 decembrie, ora 12. Ea prezintă cele mai emblematice clădiri ale orașului, sub forme de machete, scara 1/87. Este scara folosită de trenuliști, deci machetele ar putea fi armonizate cu o dioramă cu trenulețe. Oricum, tramvai de epocă avem pe lângă Primărie.

Teatrul și Bazarul iluminate din interior


Clădirile prezentate în expoziție sunt rodul a aproape trei ani de muncă laborioasă, cu alergatul după planuri, cu găsirea persoanelor de contact, cu cercetarea la fața locului, cu fabricarea de piese unicat, inclusiv la imprimantă 3D. În consecință, fiecare clădire-machetă a costat câteva mii de euro. Ele surprind cele mai fine detalii și îți pune sub ochi ceea ce-i greu de surprins de pe stradă.


Clădirile expuse sunt Palatul Baroc, cu măreața Basilică romano-catolică, Șirul Canonicilor, Primăria, Teatrul, Bazarul, Palatul de Justiție și Sinagoga neologă. Autorul este Traian Isai, un orădean pasionat de machete încă de când era copil și care își împarte existența între Oradea și Chișinău, capitala moldoveană. El speră să realizeze mai toată Piața Ferdinand, cu strălucitele ei clădiri secession și nu numai.

Palatul Baroc, sediul Episcopiei Romano-Catolice
Șirul Canonicilor și Basilica romano-catolică


Rezultatul pasiunii sale merita să fie expus publicului orădean și ne bucurăm că, în sfârșit, s-a găsit o soluție, una care dă valoare mai mare sărbătorilor din acest an, atât de pandemic. Dacă vreți să vă colorați sărbătorile, luați-vă pe cei dragi și minunați-vă împreună de ceva unic, cum n-ați mai văzut!
Ar fi bine ca instituțiile care își au sediile în acele clădiri să-și comande astfel de machete, chiar dacă par costisitoare. Ele sunt o încântare evidentă pentru turiști, rarități care dau mai multă culoare și emoție escapadei orădene. Deocamdată, autorul nu dorește să le vândă, dar poate va fi convins să mai facă și dubluri.

Detaliu cu spatele Teatrului
Teatrul și Bazarul – machetă scară 1/87


Doru Sicoe

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.