Oradea se confruntă cu un val de acte de vandalism ce vizează clădiri, construcţii utilitare sau decorative

0
148

Primăria Oradea lansează un apel prin care orădenii sunt rugați să contribuie la stoparea fenomenului vandalizării în municipiu şi să sesizeze autoritățile ori de câte ori observă persoane cu comportamente antisociale, care prin acţiunile lor afectează imaginea spaţiului public sau privat, sau periclitează siguranța în utilizare a echipamentelor de joacă și a mobilierului urban.

„Observați un comportament antisocial prin care o persoană desenează cu vopsea sau face inscripții (graffiti) pe clădiri, echipamente de joacă, stâlpi de iluminat, coșuri de gunoi sau distrug mobilier urban și facilități de agrement și sport etc.? Vă rugăm să apelaţi Serviciul de Urgență 112 sau Dispeceratul Poliției Locale la numărul de telefon 0259/969. Va fi trimis un echipaj al Poliției Locale care să dispună măsurile legale de sancționare, sau după caz de identificare și predare a acestor persoane Poliției Municipiului Oradea, în vederea continuării cercetărilor sub aspectul săvârșirii infracțiunii de distrugere”, se transmite printr-un comunicat de presă.

Se vor aproba în curând amenzi uriaşe

Oradea se confruntă cu un val de acte de vandalism ce vizează clădiri, construcții utilitare și decorative, facilități de agrement și sport din parcuri și zone verzi. Acest fenomen nu este doar inestetic ci și periculos și costisitor. Comportamentul antisocial ce se manifestă în principal prin înscrierea sau aplicarea de inscripții neautorizate cu vopsele, sprayuri (graffiti ofensator), a luat amploare în cursul acestei luni în toate cele 4 coridoare verzi amenajate de către Primăria Municipiului Oradea: Ion Bogdan, Soarelui, Veteranilor, Barcăului, inclusiv pe copertinele de sticlă ale pasajului Magheru.

Angajații Primăriei Oradea, cu atribuții în întreținerea spațiilor verzi și a locurilor de joacă pentru copii, raportează săptămânal o serie de acte de distrugere, cele mai multe vizând deteriorarea suprafețelor cu graffiti. Lista poate continua cu incendierea și distrugerea echipamentelor de joacă, a mobilierului urban, a construcțiilor decorative și utilitare şi sustragerea bunurilor din parcuri. Aceste vandalizări sunt sesizate și de către cetățeni prin aplicația Oradea City Report.

În cursul anului 2021 au fost efectuate lucrări de reparații la echipamente de joacă și mobilierul urban de 350.828 lei. Pentru acest an se preconizează o creștere a costurilor, având în vedere că toate locurile de joacă pentru copii au intrat într-un amplu program de reparații.

„La ora actuală, măsurile coercitive de natură contravențională s-au dovedit ineficiente și nu au descurajat de-a lungul timpului acest comportament antisocial (cu referire la fenomenul plasării ilegale de graffiti)”, se precizează în expunerea de motive la inițiativa legislativă aflată în dezbatere. Aceasta propune înăsprirea regimului sancționar al legii contravenționale (Legea nr. 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice) prin:

– amenzi de la 3.000 lei la 6.000 lei, sancțiune complementară obligatorie, respectiv aceea a obligării înlăturării de către contravenient a înscrierilor, însemnelor sau desenelor, cu redarea stării inițiale a bunului scris, pictat sau deteriorat ori cu refacerea acestuia după caz și confiscarea obiectelor care au servit la săvârșirea contravenției.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.