Piața Unirii devine în august o mega-sală de spectacol de muzică clasică

0
176

Piața Unirii devine, din nou, mega-sală de spectacol de muzică clasică, la început de august, când va avea loc festivalul Sounds of Oradea, organizat de APTOR. Directorul festivalului este dirijorul spaniol David Giménez Carreras.
Conducerea APTOR a organizat ieri o conferință de presă pentru prezentarea ofertei din calendarul de evenimente.

„Un concept fresh, clasic”, „Trei zile absolut spectaculoase în Piața Unirii”, sunt termenii în care directorul APTOR, Alina Toie, s-a referit la SO Oradea (Sounds of Oradea). „Suntem extrem de entuziasmați că am ajuns în acest punct și putem anunța acest nou concept”, a declarat ea, precizând că „am pornit de la muzica clasică și am dorit să ne adresăm unui public cât mai larg de pubic, de participanți”. Ideea evenimentului a fost ca programul să fie construit încât să garanteze diversitatea ofertei, „să vrei să vii la fiecare seară, să nu simți că se repetă”, mai zice Toie.

Piața Unirii va fi amenajată la fel ca pentru concertul Carreras din toamna anului trecut, oferind 2600 de locuri de categie A și B. Biletele, spun oranizatorii, se vor pune în vânzare din 1 iulie, și vor avea prețuri modice, undeva între 50 și 80 de lei. De asemenea, organizatorii iau în calcul să propună un preț special pentru abonamentul de festival, care ar oferi acces la toate serile.

Bugetul evenimentului este de 670 mii lei, organizatorii se așteaptă și la sponsorizări.
2600 locuri disponibile în fiecare seară. Setup-ul va fi similar celui de la Hose Carerras. Ne bucurăm că am găsit rețeta ideală și o vom păstra.

În prima seară din festival este programat spectacolul Charlie Chaplin’s Smile, al violonistului Philippe Quint, în compania nepoatei actorului, Kiera Chaplin, spune Alexandru Chira, directorul adjunct al APTOR. Seara a doua e rezervată pentru flamenco iar a treia, muzicii e operă, cu tenorul Charles Castronovo ca vedetă.

Directorul festivalului, David Gimenes Carreras, prezent la conferință, a punctat „atitudinea foarte pozitivă spre astfel de colaborări” a APTOR, colaborări „care vor face facă Oradea și mai cunoscută în Europa”.

„Mi s a dat responsabilitatea de a alege concertele, ideile pe care le să le oferim pentru această primă ediție. Avem concerte de foarte bună calitate. Concertul Zâmbetul lui Charlie Chaplin va fi interesant pentru audiență. Toți îl cunoaștem pe Chaplin ca actor, dar puțini știu că a fost un compozitor prolific de muzică de film, această parte a sa o va prezenta concertul. Asta a făcut Philippe Quint cu acest concert, a făcut un CD cu aranjamente muzicale cu orchestra pe muzica lui Chaplin, la Compania Warner”, a detaliat directorul. El a mai spus că vilonistul va aduce la Oradea o vioară Stradivarius pentru acest concert, care va avea pe fundal o proiecție cu o serie de filme în care Chaplin dirija orchestre. Dirijorul a precizat că va lucra cu Filarmonica din Oradea pentru acest proiect. Va fi prezentă la Oradea și nepoata lui Chaplin, care va relata din experiențele sale personale cu actorul.

A doua seară, publicul e invitat la un concert flamenco. „Sunt spaniol, știiu destul de bine flamenco, am participat la multe concerte și am colaborat cu artiști de flamenco. Este o lume fascinantă, are rădicinile în folclorul spaniol, a inspirat multe compoziții celebre. Are un ritm primitiv, conectează audiențe diferite prin faptul că se activează resorturi instinctive, primare”, a spus directorul festivalului. Cele trei elemente care definesc flamenco-ul – chitara, vocea și dansul – „acest spectacol se va sprijini pe toți acești stâlpi”, a spus Gimenes.

Ultima seară va fi o gală de operă, spectacolul „Opera meets Broadway” cu tenorul Chares Castronovo, care „vine de pe scenele cele mai mari ale lumii” și aduce un pachet complet publicului orădean: pe lângă vocea sa superbă, artistul este și un bărbat remarcabil, spune directorul. În spectacol vine și soprana Diana Țugui, care îl completează perfect pe tenor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.