Relațiile SUA cu Polonia sunt foarte reci, cele cu România sunt la un maxim istoric

0
762

După vizita vicepreședintelui SUA, Kamala Harris, la București sunt de așteptat o intensificare a prezenței militare americane în România, în special la nivelul poliției aeriene, și contribuții financiare importante atât pentru România, cât și Republica Moldova, a declarat Nadia Crișan, director executiv la Princeton University, în Statele Unite. Experta spune că în acest moment, relațiile dintre România și SUA sunt la un maxim istoric și sunt mai bune decât în cazul Poloniei.

Kamala Harris și Klaus Iohannis la Cotroceni

Este foarte important că România a fost inclusă pe agenda miniturneului din Europa al Kamalei Harris. În Polonia, vizita era conturată de ceva vreme. România a fost adăugată la această vizită și este foarte important, a arătat Nadia Crișan, care se declară „în total dezacord” cu cei care au această retorică potrivit căreia vizita oficialului american nu face decât să-l enerveze și mai mult pe Putin.

„Vizita din România a fost foarte caldă, a fost mult mai caldă decât cea din Polonia. Relațiile României cu Statele Unite astăzi sunt la un maxim și asta n-o spun doar pentru a mulțumi românii, ci efectiv pentru că acesta este adevărul. Relațiile Statelor Unite cu Polonia sunt foarte reci. În special această administrație (Biden – n.n.) are preocupări față de abordarea pe care au avut-o guvernul și președintele Poloniei în relația cu Donald Trump. Prin urmare, războiul din Ucraina îi unește în acest moment, dar în mod natural, aceste relații au fost reci până la izbucnirea războiului din Ucraina”, a explicat Nadia Crișan.

„Revenind la România, relația este foarte bună, este la un maxim istoric, cum spuneam. Mă aștept să văd o intensificare a prezenței armatei americane în România, mă aștept să văd o intensificare în special la nivelul poliției aeriene. Nu ne putem relaxa în special în ce privește atitudinea rusă la Marea Neagră, ceea ce înseamnă poliție aeriană NATO. Românii sunt foarte buni în această colaborare și au participat inclusiv la exerciții în țările baltice”, a spus Nadia Crișan.

Un război care va continua multe săptămâni sau chiar luni

„Apoi, mă aștept la contribuții financiare importante pentru România și Republica Moldova – pentru că sunt convinsă că președintele Iohannis a pledat pentru Republica Moldova în întâlnirea cu vicepreședintele Harris – la resurse și la susținere financiară importantă pentru ca România și Republica Moldova să poată în continuare să primească refugiați, chiar dacă aceștia sunt în tranzit, dar să-i primească cu tot ceea ce este necesar și să folosim punctele de graniță pentru transmiterea maximă a capacităților de hrană și medicamente fără de care vecinii noștri ucraineni nu vor rezista, mai ales că discutăm de un război care va continua multe săptămâni sau chiar luni”, a subliniat experta. „Ne putem aștepta la scurte episoade de pace, pentru ca fiecare parte să-și poată reîncărca bateriile, dar nu la un sfârșit efectiv al războiului, pe termen scurt”, a adăugat ea.

Harta agresiunii rusești în Ucraina

Pregătirile trebuie să fie pentru orice scenariu, crede Nadia Crișan. „De aceea Statele Unite au anunțat din nou că ne putem aștepta la atacuri biologice și chimice din partea Rusiei. Rusia este foarte pricepută la acestea. Le-a practicat în Siria, i-a dat lui Bashar al-Assad tot ce îi trebuie ca să-și atace propriii cetățeni”, a completat ea.

„Fake news”, un termen introdus de Rusia la ONU

Pe de altă parte, experta a menționat că termenul de fake news a fost introdus chiar de ambasadorul Rusiei la Națiunile Unite, atunci când a fost întrebat dacă într-adevăr orașul Alep a fost bombardat de ruși sau nu. El a spus că sunt fake news.

„Același discurs îl vedem și astăzi la Națiunile Unite. Așadar, e obligatoriu să ne pregătim cu toții pentru orice scenariu. Nu cred că este vorba de o retorică din partea lui Putin. Cred că trebuie să luăm foarte în serios cele spuse de Putin și de aliații lui, respectiv să ne pregătim pentru scenarii dificile”, a punctat Nadia Crișan.

Ea este convinsă că în discuțiile dintre președintele Iohannis și vicepreședintele Harris s-au discutat aspecte foarte sensibile privind pericolele pe care partea americană le vede și informațiile pe care serviciile secrete americane le pun la dispoziția Washingtonului. „Prin urmare, cred că fiecare aliat și membru NATO este foarte atent la acțiunile, nu doar la vorbele pe care le are Vladimir Putin și este important să ne pregătim pentru orice scenariu”, a insistat Nadia Crișan.

Fiecare dimineață sub steag ucrainean este o victorie

Cu siguranță următoarele zile vor fi foarte grele, spune Nadia Crișan.

Nadia Crișan

„Fiecare noapte pentru ei (pentru ucraieneni – n.r.) este o victorie. Fiecare dimineață pe care o au sub steag ucrainean este o victorie. Nu știm cât va dura războiul. Știm foarte bine că ei fac absolut orice efort să-și țină cetățenii aproape, mobilizați, de la cel mai mic la cel mai mare, și am văzut inclusiv astăzi (vineri – n.r.) pe Twitter, spre exemplu, un video foarte profesionist făcut de partea ucraineană prin care îi anunța pe militarii ruși că pot vinde avioanele de război și elicopterele pentru sume pe care le menționează în acel clip și care nu sunt glume. Efectiv le spun soldaților ruși: decât să ne omorâți și să luptați împotriva noastră, mai ales că poate nu vreți să faceți asta sau n-ați știut că veți veni să ne ucideți și să fie crime de război, poate vreți să renunțați și să ne vindeți avioanele sau elicopterele”, a povestit Nadia Crișan.

Experta a arătat că este o încordare fără precedent și este un război asimetric al oamenilor care luptă împotriva Armatei Ruse.

După 16 zile de război, oamenii încep să obosească. Sunt flămânzi, sunt obosiți, le este frig. În multe dintre localități nu mai există condiții minime, așa că se explică și discursul acesta zilnic al președintelui Volodimir Zelenski de mobilizare, de întărire a forțelor, de reamintire a faptului că este în joc astăzi supraviețuirea națiunii ucrainene și că încă o zi mai este necesară pentru victorie, a explicat Nadia Crișan.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.