Vernisajul expoziției „Arte și meserii în designul de mobilier” va avea loc la Casa Darvas

0
163

Fundația de Protejare a Monumentelor Istorice din judeţul Bihor, ca partener în cadrul proiectului cu finanțare din Programul Transnațional Dunărea, intitulat „Întărirea identității culturale în regiunea Dunării pornind de la patrimoniul comun Art Nouveau”, acronimul proiectului fiind Art Nouveau2, derulat de Primăria Municipiului Oradea în calitate de lider de proiect, vă învită  joi, 9 iunie, de la ora 18.00, la vernisajul expoziției „Arte și meserii în designul de mobilier”.

Expoziția a fost amenajată în sufrageria aflată la etaj și cuprinde mai multe corpuri de mobilier care au fost achiziționate din Glasgow în anul 2021. În urma raportului de evaluare și expertiză făcut de către directorul de patrimoniu de la Muzeul National Peleș, dr. Alexandru Mircea Hortopan, s-a concluzionat faptul că, datorită decorațiunilor cât și a formelor corpurilor, care preiau din simbolistica Casei Darvas – La Roche, mobilierul este potrivit pentru a face parte din bunurile de patrimoniu aflate în clădirea monument istoric, fiind implicați în proiectare arhitecții Vágó László si József Vágó.

După vernisaj, începând cu ora 18.30, în grădina Casei Darvas – La Roche, dr. Ilie Mitrea va prezenta întregul proces de restaurare, pe toate componentele cuprinse în garnitura de mobilier.

Mobilierul a parcurs un amplu proces de conservare și restaurare, realizat de către colectivul condus de către expertul restaurator în lemn dr. Ilie Mitrea, de la Muzeul Național Brukenthal, în perioada 2021 – iunie 2022.

Fundația va realiza în colaborare cu instituțiile muzeale amintite și experții implicați un catalog dedicat mobilierului, care va fi finalizat în luna octombrie 2022.

În cadrul procesului de achiziție a mobilierului, deoarece proveniența garniturii este din Ungaria, au fost consultați și reprezentanții de la Muzeul de Arte Aplicate din Budapesta, care au recomandat că acest mobilier este important să fie încadrat în categoria bunurilor culturale având o valoare istorică semnificativă, datorită elementelor decorative și de formă.

Proiectul „Întărirea identității culturale în regiunea Dunării pornind de la patrimoniul comun Art Nouveau” se derulează în perioada noiembrie 2020 – decembrie 2022 și are un buget total de 1.827.119 euro, buget distribuit între cei 9 parteneri implicați: Primăria Oradea în calitate de lider de proiect, Fundația de Protejare a Monumentelor Istorice Bihor, Institutul Național al Patrimoniului din România, Muzeul de Arte Aplicate din Budapesta – Ungaria, Muzeul de Arte Aplicate din Viena – Austria, Muzeul de Arte şi Meșteșuguri din Zagreb – Croația, Universitatea Tehnică din Bratislava – Slovacia, Universitatea Kodolanyi Janos din Ungaria și Institutul Național de Protecție a Monumentelor Culturale din Serbia.

Cele mai importante axe ale proiectului Art Nouveau 2 sunt: dezvoltarea educației și a cercetării profesionale în ceea ce privește cunoașterea curentului Art Nouveau, planificarea urbană, promovarea patrimoniului Art Nouveau – secțiune legată foarte strâns de turism și celebrarea Zilei Internaționale Art Nouveau în 2021 și 2022.

Fundația de Protejare a Monumentelor Istorice Bihor va fi implicată în proiect în colaborare cu partenerii prin dezvoltarea unor programe educaționale pentru tineri, respectiv organizarea unei expoziții. Acestea vor fi completate de o serie de filme şi spoturi de promovare a patrimoniului arhitectural Art Nouveau orădean.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.