Orice zi este bună pentru a sărbători dulciurile care îţi plac, iar, când este vorba despre ciocolată, gurmanzii nu se pun uşor de acord, astfel că unii aniversează deliciile energizante pe bază de cacao pe 13 septembrie, alţii menţin tradiţia pe 7 iulie.
Ziua mondială a ciocolatei este aniversată la 7 iulie, această dată fiind consemnată în istorie drept momentul când băutura pe bază de cacao a fost introdusă în Europa, în 1550, potrivit paginii Facebook – Nouveau Chocolates.
Ciocolata caldă a devenit populară în rândul capetelor încoronate din Franța, pe la anul 1660. La Palatul de la Versailles, curtenii priveau această băutură ca pe un afrodisiac. În acele timpuri, ciocolata caldă era considerată si un remediu remediu pentru tratarea tuberculozei. Inițial aromatizată cu cafea, vin și piper, ciocolata caldă a reușit în cele din urmă să ia amploare, la începutul anilor 1700, când englezi și olandezi au început să îi adăuge lapte și zahăr.
A fost doar o chestiune de timp până când tehnologia să transforme ciocolata din produs de lux în produs de larg consum. Un secol mai târziu, societatea „Fry and Son” a introdus pe piață ciocolata în formă solidă.
Cofetarii britanici și-au dat seama cum să adauge zahăr și unt de cacao pentru a crea o pastă maleabilă care să poată fi apoi ambalată și numită ciocolată de consum.
Procedeele de extragere a untului de cacao pentru fabricarea bomboanelor sunt, în esență, neschimbate, de la Revoluția Industrială.
În ultimele decenii ale secolului al XIX-lea, elveţienii au pus la punct un proces de rafinare, numit conching, prin care se obţinea o ciocolată mai fină, recunoscută în toate colțurile lumii.