2.000 de intelectuali și activiști ruși împotriva războiului cu Ucraina

0
258

Mai bine de 2.000 de intelectuali și activiști pentru drepturile omului din Rusia au semnat o scrisoare deschisă a Congresului Intelectualilor din Rusia, în care cer autorităților din țară să nu intervină militar în Ucraina.

Mai multe personalități din Rusia au semnat declarația împotriva conflictului militar cu Ucraina. Serviciul Rus al Europei Libere a vorbit cu câțiva dintre aceștia. Scrisoarea, intitulată „Declarația susținătorilor păcii împotriva partidului de război din conducerea rusă”, a fost publicată pe 30 ianuarie. În ea se menționează că populația nu-și dorește un război în condițiile în care nivelul de trai al rușilor a scăzut considerabil în ultimii ani.

„Cetățenii ruși devin ostaticii aventurismului criminal, pe care politica externă a Rusiei îl promovează. Nu doar că trăiesc în nesiguranță – adică dacă un război major va avea loc sau nu – dar aceștia se confruntă cu o creștere mare a prețurilor și o depreciere a rublei”, se arată în scrisoarea adresată liderilor de la Kremlin.

Andrei Dmitrievici Saharov a fost cel care a demonstrat că și în comunism se poate lua atitudine, fiind un model de intelectual responsabil pentru cei de azi

Autorii scrisorii susțin că un „partid pentru război” s-a format în interiorul Guvernului rus ce încearcă să îi convingă pe oameni de „ideea unui război sfânt împotriva Occidentului”. „Partidul” include oamenii cu o gândire imperialistă și care consideră că principala realizare a oricărui guvern din lume este extinderea teritoriului, inclusiv prin ocuparea altor regiuni, potrivit politicianului rus Lev Shlosberg.

„Aceștia sunt oamenii care gândesc în termeni de secol XX și consideră că principala lor sarcină este întoarcerea la granițele sovietice din perioada respectivă”, a afirmat acesta.

„E destul de evident că ideologia politică a Rusiei este determinată acum de oameni care au fost pe deplin formați din punct de vedere politic, psihologic și ideologic în secolul XX. Aceștia sunt oameni profund sovietici”.

„Rusia nu are nevoie de un război cu Ucraina și Occidentul. Nimeni nu ne amenință, nimeni nu ne atacă. Politica bazată pe promovarea ideii unui astfel de război este imorală, iresponsabilă și criminală și nu poate fi implementată în numele Rusiei. Un astfel de război nu poate avea nici scopuri legale, nici morale”, se spune în scrisoarea deschisă a intelectualilor ruși.

„Războiul nu doar că nu corespunde intereselor Rusiei, ba chiar devine o amenințare la adresa existenței acesteia. Acțiunile nebunești ale conducerii politice a țării vor duce inevitabil la formarea unei mișcări de masă anti-război în Rusia. Fiecare dintre noi devine în mod natural o parte din aceasta. Vom face tot posibilul pentru a preveni și, dacă este necesar, pentru a pune capăt războiului”, concluzionează scrisoarea.

Politicianul Lev Shlosberg, unul dintre semnatarii scrisorii, a susținut că toate cele cinci partide din Duma de Stat a Rusiei sunt „partide pentru război”. Potrivit lui Shlosberg, dacă Putin are nevoie de aprobare din partea Dumei cu privire la o intervenție militară în Ucraina, niciun deputat din cei 450 nu se va opune planurilor acestuia de teama unei confruntări cu liderul de la Kremlin.

„Este o situație extrem de periculoasă. În timpul campaniei electorale din 2021, am susținut în mod repetat că dacă nu se va găsi vreun partid pentru pace în Duma de Stat, atunci va fi un război”, a continuat Lev Shlosberg.

Războiul dintre Rusia și Ucraina, văzută prin ochii presei ruse

Principalele canale de televiziune din Rusia au difuzat segmente ample despre criza din Ucraina în timpul orelor de maximă audiență, potrivit The Moscow Times. Presa de stat a denunțat implicarea Statelor Unite în conflictul Ucraina-Rusia, susținând că nici măcar Ucraina nu e de acord cu „isteria” creată de SUA în legătură cu o posibilă intervenție militară a Rusiei în regiune.

  • Channel One a condamnat răspunsurile NATO și SUA față de cerințele de securitate ale Rusiei, spunând că Rusia a început deja să își adapteze politica externă a acesteia la realitățile actuale.
  • Reporterii Channel One au cerut ca statul rus să trimită ajutor militar către Republicele Populare Donețk și Lugansk pentru a se putea apăra împotriva unei presupuse agresiuni venite din partea Kievului.
  • Programul de știri „Vesti Nedeli” (Știrile Săptămânii) au dedicat un segment Ucrainei, în care gazda emisiunii, Dmitri Kiseliov, a susținut că Statele Unite împing Ucraina să invadeze regiunea Donbas din estul țării și a acuzat Kievul de instigarea la violență prin înarmarea cetățenilor.
  • Rossia 24 și Rossia 1, dar și prezentatorul de știri pro-Kremlin Vladimir Sloviov, au notat dezacordul dintre Ucraina și Statele Unite cu privire la tensiunile din zonă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.