64 de avioane americane F-16, în cea mai avansată variantă, Viper, au intrat în serviciul Taiwanului

0
467
F-16 dublă comandă taiwanez, în patrulare

Creșterea amenințării pe care o reprezintă China asupra Taiwanului (insulă desprinsă de China la instaurarea comunismului, sub Mao) a dus la îmbunătățirea relațiilor militare dintre Taiwan și SUA. Până acum, grație relațiilor economice privilegiate dintre China și SUA, cooperarea americano-taiwaneză în plan militar a avut de suferit. Din această cauză, Taiwanul a fost nevoit să-și dezvolte propriul avion de vânătoare-bombardament, numit Ching Kuo, rezultat din combinarea designului avioanelor americane F-16 și F-18. Lucrurile s-au schimbat însă în ultima perioadă, SUA trecând la un sprijin direct al aliatului capitalist din coasta Chinei. Astfel, Taiwanul a introdus în serviciu, joi, 18 noiembrie, 64 de avioane de luptă americane F-16, care au fost aduse prin modernizare până la versiunea cea mai avansată – F-16V – cu asistenţă din partea Statelor Unite, transmite dpa.

Ching Kuo, avionul multirol dezvoltat de Taiwan, ca urmare a boicotului militar american

Programul privind avioanele F-16V, care dispun de capabilităţi avansate de luptă, se desfăşoară într-un context de tensiuni în creştere între Taipei şi Beijing, de când acesta din urmă a început incursiuni repetate în spaţiul aerian al Taiwanului luna trecută.

Preşedinta taiwaneză Tsai Ing-wen a declarat joi, cu prilejul unei ceremonii oficiale la baza aeriană Chiayi, că programul demonstrează determinarea Taiwanului de a-şi creşte capacităţile de apărare.

Taiwan va achiziţiona 66 de aparate F-16V noi din SUA până în 2026

Avioanele sunt parte a unui proiect militar în valoare de 110 miliarde de dolari taiwanezi (3,96 miliarde de dolari SUA), realizat împreună de concernul american Lockheed Martin şi Aerospace Industrial Development Corp. din Taiwan.

Cele 64 de aparate sunt primele din cele 141 avioane taiwaneze F-16A/B care vor fi modernizate în F-16V până în 2023, în cadrul proiectului. De asemenea, Taiwan va achiziţiona 66 de aparate F-16V noi din SUA până în 2026.

Cu prilejul ceremoniei de joi, preşedinta Tsai a mai subliniat că proiectul demonstrează, totodată, angajamentul ferm al parteneriatului dintre Taiwan şi SUA. La ceremonie a fost prezentă şi Sandra Oudkirk, directoarea Institutului American din Taiwan, care funcţionează drept ambasadă de facto a Statelor Unite.

Camera americană de comerţ de la Taipei şi-a exprimat joi, la rândul său, sprijinul faţă de întărirea capacităţilor de apărare ale Taiwanului.

Insula are o guvernare proprie din 1949, dar China consideră acest teritoriu auto-guvernat democratic drept parte a sa şi ameninţă cu recurgerea la forţă dacă Taiwanul îşi va proclama oficial independenţa.

F-CK-1 și F-16 – principalele avioane de apărare a Taiwanului

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.