Publicația Forbes România a publicat topul său anual al celor mai bogați români. Aproape toți bogații țării au înregistrat creșteri ale averii în 2022.
Excepție este insa Daniel Dines, a cărui avere s-a prăbușit o dată cu scăderea cotațiilor acțiunilor UiPath, scrie Forbes România. De aceea a pierdut primul loc în clasamentul celor mai bogați români în 2022, acesta fiind ocupat în premieră de către frații Dragoș și Adrian Pavăl, fondatorii Dedeman.
Iată averile celor mai bogați români în 2022:
1. Dragoș și Adrian Pavăl (Dedeman) – 13 miliarde de lei
Investițiile fraților Dragoș și Adrian Pavăl în sectorul imobiliar reprezintă o cursă neîntreruptă, fără „pauze de respirație”, bine calculată și adaptată la condițiile pieței.
2. Ion Țiriac (auto, imobiliare, financiar) – 8,5 miliarde de lei
Țiriac Holdings integrează, în prezent, peste 40 de companii private, care activează în domenii precum comerț auto, imobiliare, servicii financiare, operațiuni de leasing și transport aerian, dar și în supraveghere și protecție.
3. Daniel Dines (UiPath) – 8 miliarde de lei
Afacerile celei mai importante companii de pe piața de RPA din lume, listată pe Bursa din New York în 2021, nu sunt încă pe profit, dar tehnologia creată de UiPath continuă să apese pedala accelerație.
4-5. Ion Stoica și Matei Zaharia (Databricks) – 7,5 miliarde de lei
Ion Stoica și Matei Zaharia au ajuns miliardari „din întâmplare“. Sau, cel puțin, fără intenție. Iar compania pe care au fondat-o se află abia la început.
6. Florin și Măriuca Talpeș (Bitdifender) – 4,7 miliarde de lei
Business-ul soților Talpeș își consolidează poziția drept unul dintre cei mai importanți producători de soluții de securitate informatică atât în România, cât și la nivel global.
7. Ștefan Vuza (Chimcomplex) – 4,5 miliarde de lei
Ștefan Vuza conduce unul dintre cei mai importanți producători de produse chimice din România, cu strategie orientată spre eficiență tehnologică și energetică, chimie verde circulară și investiții în hidrogen.
8. Anastasia Soare (Anastasia Beverly Hills) – 3,4 miliarde de lei
Anul acesta, mogulul sprâncenelor se clasează pe locul 38 în clasamentul celor mai bogate antreprenoare din America întocmit de Forbes SUA, cu o avere estimată la 660 de milioane de dolari, în creștere cu 22% de la 540 mil. dolari, în 2021.
9. Anca Vlad (Grupul Fildas-Catena ) – 2,8 miliarde de lei
Compania Fildas Trading, nava‐amiral a grupului controlat de Anca Vlad, cea mai puternică femeie din business‐ul românesc, a realizat anul trecut o cifră de afaceri de 4,6 miliarde de lei, cea mai mare din istoria distribuitorului de produse farmaceutice, lansat în 1991.
10. Victor Căpitanu și Andrei Diaconescu (One United Properties) – 2,5 miliarde de lei
Pentru Victor Căpitanu și Andrei Diaconescu, 2022 a adus diversificarea portofoliului One United Properties, prin extinderea segmentului de birouri și diviziei de retail și prin achiziții strategice.
Pe pozitia 14 este bihoreanul Zoltan Teszari (RCS&RDS) – 1,9 miliarde de lei
Digi (RCS&RDS) a înregistrat, anul trecut, venituri de 1,4 miliarde de euro, în creștere cu 12,7% față de 2020. De altfel, grupul, care deține o poziție puternică pe segmentul serviciilor de televiziune, internet fix și telefonie fixă în România.
Sursa: forbes.ro