Festivalul Național de Datini și Obiceiuri de Crăciun și Anul Nou „Asta-i datina străveche”, organizat de Asociația Pro Bambini din Oradea, este o modalitate prin care sunt demonstrate tradițiile și credințele populare ale țării. Ediția a XI-a a evenimentului a fost organizată în parteneriat cu Primăria Comunei Sânmartin, Asociația pentru Promovarea Turismului în Băile Felix și Băile 1 Mai și Liceul Tehnologic Felix din Sânmartin. Cu sprijinul autorităților și al sponsorilor, conducerea Pro Bambini a decis să transforme și să conserve tradițiile zonei, dar și ale țării, într-unul dintre cele mai vestite festivaluri de obiceiuri din datini străbune.
În cadrul festivalului, peste 420 de copii și tineri din Oradea, Bihor, Suceava, Bistrița Năsăud, Maramureș, Satu Mare, Cluj și Sibiu au încercat să evidențieze portul popular, dar și obiceiurile de iarnă din zonele din care provin.
Festivalul a debutat cu o paradă a portului popular în stațiunile Băile 1 Mai și Băile Felix și a continuat cu un spectacol în aer liber, pe o scenă pusă la dispoziție de Primăria Sânmartin în Piațeta din fața Ștrandului Apollo. Participanții au făcut demonstrații îmbrăcați în cele mai frumoase costume populare, țesute cu mare grijă de gospodine.
Colindele, jocurile cu măști, demonstrațiile de dans, orațiile și voia bună oferite de ansamblurile folclorice participante au reușit să înveselească turiștii și spectatorii prezenți. Evenimentul a continuat sâmbătă, la Căminul cultural din Băile 1 Mai, cu un spectacol-concurs. Marele premiu la secțiunea colind a fost câștigat de copiii din Ansamblul Folcloric „Cununița Năzdrăvană”, iar la secțiunea obiceiuri/dans popular a fost câștigat de Ansamblul Folcloric „Gura Izvorului” din localitatea Vatra Moldoviței, județul Suceava.
Seara de sâmbătă s-a încheiat la restaurantul Hotelului President, unde Jean Podilă și Dumitru Fechete, le-au pregătit celor prezenți o seară românească. De altfel Hotelul President le-a oferit câștigătorilor trofeului – Grupului din Suceava, un premiu de 2200 de euro.
Festivalul s-a încheiat duminică, 18 decembrie 2022, cu prezentarea unui moment în fața Casei Radio Zu din Oradea. Ansamblurile prezente au fost întâmpinate de Daniel Buzdugan și Dragulin.„Contribuția esențială a festivalului de la Băile Felix a fost și este aceea a păstrării și transmiterii, de la o generație la alta, a datinilor și obiceiurilor de iarnă, precum și prezentarea scenică a folclorului în spectacole ale ansamblurilor profesioniste și de amatori. Izvorâte din vechile tradiții populare, fie că au fost reînviate sau stilizate, ori adaptete din nou, cu elemente ale vechilor tradiții, aceste obiceiuri nu sunt doar ale locului, ale satului, dealului sau văii unde au avut loc altădată, ci sunt ale ținutului și ale țării întregi”, este de părere Crina Dobocan, președintele Asociației Pro Bambini din Oradea, organizatoarea acestui eveniment.