Administratorii drumurilor publice din județ riscă amenzi din partea Poliției Rutiere, dacă nu îngrijesc corespunzător carosabilul.
Polițiștii rutieri din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor au aplicat 16 sancțiuni administratorilor de drumuri publice sau operatorilor de deszăpezire, din 2020 până în prezent, potrivit informațiilor transmise de IPJ Bihor. Amenzile aplicate în toți acești ani au o valoare totală de aproape 30.000 de lei.
Astfel, potrivit sursei citate, administratorul DN 19E a fost sancționat de două ori pentru semnalizarea necorespunzătoare a șoselei.
Operatorii de deszăpezire care acționează pe Drumurile Județene 764, 191B, 792A, 768, 764D au fost sancționați „pentru întreținerea necorespunzătoare pe timp de iarnă”.
Administratorul DJ 795, DJ 764A, DJ 191F și DJ 190C a fost sancționat pentru „neluarea măsurilor de întreținere a drumului public pe timp de iarnă”. Alte sancțiuni au fost aplicate administratorului pentru „neasigurarea viabilității drumurilor” DN 19B și DN 18E. Administratorii a două drumuri comunale au fost și ei amendați.
În cazul DC 240 amenda a fost dată pentru semnalizare necorespunzătoare, iar în cazul DC 215 A pentru nerespectarea obligației de a instala indicatoare rutiere la intrarea și ieșirea din localitate.
Totodată, administratorul șoselei de centură Oradea a fost sancționat și el pentru că nu a luat măsurile necesare pentru întreținerea drumului pe timp de iarnă. Asta s-a întâmplat în decembrie 2022, când, din cauza poleiului, pe centura Oradea a avut loc un carambol în care au fost implicate 12 mașini. Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a fost sancționată atunci cu amendă în valoare de 3.045 de lei, pentru că nu a intervenit în timp util pentru a reduce efectele poleiului.
Administrarea și întreținerea drumurilor publice se face astfel: pentru drumurile de interes național, administrarea se asigură de către Ministerul Transporturilor sau Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR); pentru drumurile județene se asigură de către Consiliul Județean Bihor, iar pentru drumurile comunale de către consiliile locale.
Cei care se ocupă de administrarea drumurile trebuie să asigure: întreținerea platformei drumurilor, asigurarea scurgerii apelor din zona drumurilor, precum și prevenirea efectelor inundațiilor, întreținerea semnelor de circulație și de informare, asigurarea esteticii rutiere a drumurilor, întreținerea drumurilor laterale, respectiv întreținerea curentă a podurilor, pasajelor, podețelor și a tunelurilor.