Se apropie Paștele, sărbătoare importantă în rândul creștinilor cu ocazia căreia, conform tradiției, se înroșesc ouăle. În acest sens, pentru a veni în sprijinul consumatorilor, InfoCons a realizat un studiu pe baza etichetelor produselor tip vopsea de ouă.
În total au fost analizate 61 de produse, de la următorii producători/distribuitori: Oetker RO SRL, Secom Onix Impex SRL, Atifco Fine Food, Hometex SRL, Omnicolor Vertrieb GmbH, Brauns-Heitmann GmbH &Co.
Ca urmare a centralizării și analizării informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor au rezultat :
Din punctul de vedere al aditivilor alimentari regăsiți în vopseaua de ouă:
98,36% din produse au în compoziție E-uri (aditivi alimentari)
Numericul de aditivi alimentari variază între 0 – 11:
11,48% din produse au în compoziție 11 E-uri
9,84% din produse au în compoziție 10 E-uri
16,39% din produse au în compoziție 9 E-uri
11,48% din produse au în compoziție 8 E-uri
1,64% din produse au în compoziție 7 E-uri
14,75% din produse au în compoziție 6 E-uri
1,64% din produse au în compoziție 5 E-uri
13,11% din produse au în compoziție 4 E-uri
3,28% din produse au în compoziție 3 E-uri
9,84% din produse au în compoziție 2 E-uri
4,92% din produse au în compoziție 1 aditiv alimentar
1,64% din produse nu au în compoziție E-uri
Din punctul de vedere al produselor ce conțin aditivi alimentari regăsiți frecvent situația se prezintă astfel:
65,57% dintre produsele studiate au avut în componență acid lactic (E270);
63,93% dintre produsele studiate au avut în componență azorubina (E122);
54,10% dintre produsele studiate au avut în componență benzoat de sodiu (E211);
„Vopseaua de ouă nu numai că ne influențează vizual și ne aduce, poate, o bucurie ca și coloristică, dar se transferă atât în produse – în ouă- sau se transferă pe mână, ceea ce înseamnă că ar trebui să fim mai atenți și mai responsabili atunci când cumpărăm vopsea de ouă – un produs pe care îl cumpărăm poate doar sa fie. Necitind eticheta și nici măcar cantitatea minimă de ouă care pot fi vopsite, care de altfel, influențează și prețul. Dar, atenție, vopseaua de ouă poate să conțină până la 11 E-uri care ne influențează atât pe noi, copiii noștri, bunicii și musafirii noștri. Chiar dacă este pe coaja oului, ajungem să o ingerăm prin transferul pe mâini sau prin transferul direct în ouă. Atenție la vopseaua de ouă!”, Sorin Mierlea – Președinte InfoCons