Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruinţă

0
109

Astăzi, 23 aprilie, întreaga creştinătate îl sărbătoreşte pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe. S-a născut în Capadocia, către sfârşitul secolului al IV-lea. Rămas fără tată de la o vârstă fragedă, se mută împreună cu mama sa în Palestina, unde părinţii săi aveau o moştenire. În timpul împăratului roman Diocleţian (284-305), s-a înrolat în armata romană, unde a devenit în scurtă vreme renumit pentru forţa, priceperea şi vitejia lui în luptă, încât a fost ridicat la rang de ofiţer în garda imperială. În 303, Diocleţian a emis un edict de persecuţie a creştinilor, care a declanşat un imens val de arestări, torturi, crime, toate sub lozinca imperială „numele creştinilor să fie şters”.

Aflat în preajma împăratului, Sfântul Gheorghe îşi mărturiseşte de bună voie credinţa în Hristos. Uimit de curajul soldatului său, Diocleţian l-a trimis la închisoare, unde a fost supus la torturi groaznice, chinuit cu lespezi de piatră pe piept, bătut cu vine de bou, aruncat în groapa cu var, toate acestea pentru a se lepăda de Hristos. Sfântul Gheorghe dovedeşte însă o credinţă puternică, în toiul chinurilor mărturisindu-şi dragostea faţă de Dumnezeu, încât mulţi dintre cei ce-l priveau credeau că numai o putere supranaturală îl ţine în viaţă. În cele din urmă, nereuşind să-l facă să renunţe la credinţă, Diocleţian îl condamnă la moarte prin decapitare, sentinţa fiind executată în 23 aprilie 303. Sfântul Gheorghe este unul dintre cei mai îndrăgiţi sfinţi ai Bisericii, atât în Răsărit, cât şi în Apus, fiind un simbol al bărbăţiei şi jertfei pentru Hristos.

Tradiții și obiceiuri de Sf Gheorghe

* Cine doarme în ziua Sfântului se crede ca va primi”somnul mieilor” și tot anul va fi apatic.

* Pentru a apăra gospodăria de strigoi, se folosea o unsoare făcută din usturoi și alte plante (pelin, leuștean, rostopască). Cu ea se ungeau pragurile ușilor, porțile, ferestrele, fântânile, animalele și oamenii; iar sătenii își împodobeau acareturile cu ramuri verzi.

* Se pune măcieș în coarnele vacilor, contra vrăjilor.

* Nu se dă nimic din casa, căci așa vei da tot anul.

* Gunoiul strâns în această zi se pune la rădăcina pomilor, să fie roditori.

* Fetele se duc pe dealuri și adună roua de pe grâne, care e bună de dragoste.

* Cel ce alearga în ziua de Sf. Gheorghe, înainte de răsăritul soarelui, va fi sprinten și nu va cunoaște oboseala.

* De Sf. Gheorghe se fac multe vrăji de dragoste.

* Pentru morți se dau de pomană oale cu lapte, colac, lumânări si caș.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.