Expoziția „Lumea păpușilor cu cap de porțelan” la Muzeul Țării Crișurilor Oradea

0
95

La sediul Muzeului Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal, vineri, 5 mai, a avut loc vernisajul expoziției „Lumea păpușilor cu cap de porțelan”.  Evenimentul s-a desfășurat la sediul instituției, str. Armatei Române nr. 1/A, sala de expoziții temporare a Secției de Etnografie. 

Expoziția prezintă o parte din colecția privată de păpuși cu cap de porțelan a doamnei Elisabeta Ardelean, restauratoare textile la Muzeul Țării Crișurilor până în anul 2020. Colecția respectivă cuprinde mai mult de 400 de piese și este rezultatul achizițiilor personale, precum și a unor cadouri din partea familiei și prietenilor. Păpușile prezente în expoziție sunt de diferite tipuri și dimensiuni, fiecare cu trăsături specifice, toate fiind caracterizate printr-o expresivitate a feței deosebită. Ele înfățișează bebeluși, fetițe și băieți de vârste diferite sau persoane în etate, personaje reale (de ex. Charlie Chaplin) sau din film (de ex.: Mary Poppins) și, de asemenea, mirese, călugărițe, arlechini, clovni, elfi etc. Costumația păpușilor este una foarte variată, ele fiind îmbrăcate cu veșminte de epocă din diferite areale geografice (Marea Britanie, Germania, Austria, Franța, Belgia, Olanda, România), dar și cu haine specifice lumii circului.

Istoria păpușilor este una foarte veche, primele figurine antropomorfe apărând încă din preistorie, fiind confecționate din materiale simple, cum ar fi lutul, piatra, ceara, pielea sau materiale textile. Primele păpuși din porțelan apar începând cu anii 1830 și se bucură de un real succes, cea dintâi fabrică care creează o linie de păpuși pentru copii fiind Fabrica Kämmer-Reinhardt, înființată în 1886. Capetele păpușilor erau din porțelan glazurat sau neglazurat, ultimul confecționat în așa-numita tehnică bisque, care se executa în matrițe, cu ardere la peste 1260 grade Celsius. Până prin anii 1900, majoritatea păpușilor din porțelan alb glazurat aveau părul negru și ochii albaștri, iar cele din porțelan neglazurat aveau părul blond. În ceea ce privește vestimentația păpușilor, aceasta respecta moda timpului, și anume Epoca victoriană și La Belle Époque.

La vernisajul care a avut loc vineri, 5 mai, a luat cuvântul Cornel Abrudan, şeful secţiei de Artă a Muzeului Ţării Crişurilor, și curatorul expoziției, dr. Laura Ardelean, fiica colecționarei.

Expoziția are menirea de a facilita publicului (re)întâlnirea cu perioada copilăriei, de a-l invita să facă o incursiune în lumea minunată a păpușilor, și va putea fi admirată până în 15 iunie. Expoziţia este organizată sub patronajul Muzeului Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal, în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor și Primăria Municipiului Oradea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.