Societatea Cultural-Patriotică „Avram Iancu” din Oradea, în colaborare cu Fundația pentru Protejarea Monumentelor Istorice din Bihor și Garnizoana Oradea, organizează o serie de manifestări publice pentru comemorarea a 199 de ani de la nașterea eroului național „Avram Iancu”.
Astfel, sâmbătă, 24 iunie, între orele 9.00-10.00, la bustul eroului din Parcul Traian, Oradea, va avea loc un ceremonial militar-religios, care se va desfășura după următorul program: primirea oficialităților și salutul drapelului de luptă; intonarea imnului de stat al României; Te Deum în memoria eroului național Avram Iancu; alocuțiuni; depunere de buchete de flori; defilarea detașamentului de onoare. Între orele 10.30-13.00, la Cercul Miliar Oradea, va avea loc un simpozion coordonat de prof. univ. dr. Mihai Drecin, cu tema „De la Avram Iancu la Marea Unire – Personalități Ardelene cu rol decisiv în împlinirea celui mai sfânt ideal al Românilor”.
„Ne vom reconforta spiritual cu acest crez al unor mari oameni care de la Blaj la Alba Iulia, au avut un mare dor – Unirea tuturor românilor. Desigur, Avram Iancu este ardeleanul care, în Transilvania, are cele mai multe statui, busturi, plăci comemorative, denumiri de instituții publice, străzi. În Oradea, există Școala Gimnazială „Avram Iancu”, Spitalul „Avram Iancu”, strada „Avram Iancu”, Școala de Poliție de Frontieră „Avram Iancu”, iar în Turnul Primăriei Oradea, răsună, la fiecare ceas, „Astăzi cu bucurie, românilor veniți!”, anunță gen. bg. (r) Grigore Bartoș, președintele Societății Cultural-Patriotice „Avram Iancu”, filiala Oradea.
Prin osârdia domnului general Lazăr Cârjan, a doamnei prof. Doina Sfârlea, ing. Vasile Fonoage și a sculptorului, Cornel Teodor Durgheu, le-a fost dăruit orădenilor bustul lui Avram Iancu.
„Noi, Societatea Cultural Patriotică „Avram Iancu”, filiala Oradea, am așezat o placă în memoria trecerii sale prin municipiul nostru, strada V. Alecsandri, pe clădirea în care a poposit în drumul lui spre Viena, în 1850, pentru a apăra cauza românilor. De Sânzâiene, dar și de Ziua Iei, simbol al frumuseții minții româncelor, care au lucrat mii de ani la a face o lucrare închinată omului, femeii, bărbatului, copilei și feciorului, vă așteptăm, cu drag, să ne amintim de luptă, dăruire, jertfă și de ce avem mai frumos în sufletele noastre”, mai transmite gen. bg. (r) Grigore Bartoș.