Armata ucrainiană are de înfruntat 20 km de iad

0
229

Generalul (r) de brigadă Mark Kimmitt, ofițer al armatei americane și fost director adjunct al operațiunilor pentru forțele coaliției din Irak, a explicat de ce este atât de dificil pentru Ucraina să străpungă liniile Rusiei.

Pe parcursul lunilor în care forțele ucrainene și-au pregătit contraofensiva, rușii și-au construit în spatele liniilor de front apărări complexe care se întind pe sute de kilometri de-a lungul teritoriilor estice și sudice ale Ucrainiei.

Acestea constau în șanțuri anti-tanc, sârmă ghimpată, tranșee întărite cu beton, câmpuri minate anti-tanc și anti-personal, dinți de dragon contra blindatelor și buncăre.

Deși forțele ucrainene au adunat un arsenal impresionant de arme (tancuri, vehicule blindate și alte echipamente furnizate de SUA și aliații săi din NATO) pentru a străpunge fortificațiile rusești progresele au fost greu de obținut, iar oficialii ucraineni au fost nevoiți să recunoască faptul c atacuri fulgerătoare și ample nu sunt „fezabile”.

„Rușii au ceea ce ei numesc o „apărare deliberată”, care este o serie de obstacole stratificate, toate pentru a se asigura că forțele ucrainene sunt oprite cât mai departe posibil”, a spus Kimmitt.

Acesta a subliniat că ucrainenii trebuie să treacă prin apărări care se întăresc reciproc, întinse și pe câțiva kilometri, și care formează nu mai puțin opt straturi de fortificații ce constituie obstacole și pericole însemnate atât pentru trupe, cât și pentru echipamente.

De pildă, vehiculele blindate ucrainene care încearcă să avanseze sunt prinse în capcane antitanc, expunându-le la focul inamic. Soldații infanteriei care trec peste capcanele tancurilor, se pot bloca în sârmă ghimpată, lăsându-i vulnerabili la atacuri. Dacă trec mai departe, atunci se confruntă cu tranșee, câmpuri minate și dinți de dragon, șiruri de vârfuri de beton concepute pentru a opri vehiculele pe calea lor.

Chiar dacă ar reuși să străpungă aceste prime straturi, forțele ucrainene aflate în ofensivă s-ar putea confrunta cu lupte în tranșee corp-la-corp, pe lângă faptul că ar putea deveni țintele artileriei, dronelor, aviației, munițiilor cu dispersie și altor atacuri potențial letale.

„Sunt 20 de kilometri de iad”, a subliniat generalul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.