SUA anunță oficial că vor trimite muniție cu fragmentație Ucrainei

0
303

Casa Albă a anunțat că SUA vor trimite Ucrainei controversatele muniții cu fragmentație, după ce preşedintele Joe Biden a aprobat, vineri, furnizarea către Ucraina a muniţiilor, în cadrul unui pachet de securitate în valoare de 800 milioane de dolari. Casa Albă a precizat că a amânat decizia cât a putut de mult, din cauza riscului de a provoca daune civililor, din cauza munițiilor care nu explodează.

”Este o decizie dificilă. Am amânat-o o vreme”, a declarat presei consilierul în probleme de securitate naţională Jake Sullivan.

Acesta este însă ”lucrul corect de făcut”, a anunţat el.

Joe Biden a luat această decizie în urma unor consultări cu aliaţi şi a unei ”recomandări unanime” a administraţiei sale, precizează Sullivan.

Ucrainenii au oferit garanţii ”în scris” cu privire la modul în care vor folosi acest armament, cu scopul de a minimiza ”riscurile pe care le reprezintă pentru civili”.

Utilizarea muniţiilor cu fragmentaţie este interzisă în peste 100 de ţări. Aceste proiectile eliberează în general un număr de mici bombe care pot ucide fără discernământ pe o zonă vastă, iar cele care nu explodează reprezintă un pericol timp de decenii după terminarea unui conflict.

Legislația americană interzice transferul de muniții cu fragmentație a căror rată de eșec depășește 1% – adică mai mult de 1% din încărcătura din armă nu explodează -, dar președintele Joe Biden poate ocoli această regulă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.