Sonda spațială Euclid decolează sâmbătă, cu misiunea de a elucida o veche enigmă

0
229

Universul este alcătuit într-un procent de 95% din două componente misterioase despre care nu se cunoaşte aproape nimic, reprezentând una dintre cele mai mari enigme din domeniul astronomiei şi al căror mister ar putea fi descifrat cu ajutorul sondei spaţiale Euclid, informează AFP.

Sonda Euclid, o misiune a Agenţiei Spaţiale Europene (ESA), va fi lansată sâmbătă la ora 15:11 GMT de la Cape Canaveral din statul american Florida la bordul unei rachete Falcon 9, dezvoltate de compania privată SpaceX.

Sonda spaţială, ce are o greutate de două tone şi care a fost construită de Thales Alenia Space, trebuie să ajungă apoi în poziţia sa finală, situată la o distanţă de 1,5 milioane kilometri în raport cu Terra. De acolo, sonda Euclid, care poartă numele inventatorului geometriei, va alcătui o hartă în trei dimensiuni a Universului, care va cuprinde 2 miliarde de galaxii dintr-o porţiune ce reprezintă o treime din bolta cerească.

A treia dimensiune a hărţii va fi axa timpului: captând lumina galaxiilor care a avut nevoie de până la 10 miliarde de ani pentru a ajunge în proximitatea Pământului, sonda Euclid va plonja astfel în trecutul Universului, ce are o vechime de 13,8 miliarde de ani.

Obiectivul: reconstruirea istoriei Universului prin decuparea unor ‘tranşe de timp’, a explicat într-o conferinţă de presă astrofizicianul Yannick Mellier, directorul consorţiului Euclid, din care fac parte 16 ţări.

Sonda Euclid va avea la bordul ei două instrumente: un senzor fotografic care observă lumina vizibilă (VIS) şi un spectrograf în infraroşu apropiat (NISP). Această cartografie inedită va reprezenta, potrivit lui Yannick Mellier, „o mină de aur pentru astrofizică” şi va permite studierea formării galaxiilor, naşterea roiurilor galactice şi a găurilor negre. Ea ar putea să îi ajute pe oamenii de ştiinţă să identifice, în sfârşit, şi misterioasa particulă ce alcătuieşte materia întunecată, care a evitat până acum toate tentativele de detectare.

Cu un cost de 1,5 miliarde de euro, misiunea europeană Euclid ar trebui să se desfăşoare cel puţin până în anul 2029.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.