Directorul general al Pfizer, Albert Bourla, a declarat luni că un vaccin care vizează varianta Omicron a coronavirusului va fi gata în martie, iar compania a început deja să producă dozele, informează CNBC. Totodată, directorul Moderna, Stephane Bancel, anunţă că firma lucrează la un ser cu acelaşi scop pentru toamna acestui an. „Acest vaccin va fi gata în martie”, a declarat Bourla la emisiunea „Squawk Box” de la CNBC. CEO-ul companiei a spus că vaccinul va viza şi celelalte variante în circulaţie. El a spus că încă nu este clar dacă este sau nu necesar un vaccin Omicron sau cum va fi utilizat acesta, dar Pfizer va avea doze pregătite, deoarece unele ţări doresc ca acesta să fie gata cât mai repede posibil. „Speranţa este că vom obţine ceva care va avea o protecţie mult mai bună, în special împotriva infecţiilor, deoarece protecţia împotriva spitalizărilor şi a bolilor grave este rezonabilă în acest moment, cu vaccinurile actuale, atâta timp cât ai a treia doză”, a spus Bourla.
Tot luni, directorul general al Moderna, Stephane Bancel, a declarat pentru CNBC că firma lucrează de asemenea la un rapel, pentru toamna anului 2022. Acesta vizează varianta Omicron şi va intra în curând în testele clinice. Şi Bancel a menţionat că cererea este mare din partea guvernelor, care pregătesc vaccinarea regulată împotriva virusului.
Consilierul medical şef al Casei Albe, Dr. Anthony Fauci, a declarat în decembrie că nu este nevoie de un booster care să vizeze în mod specific Omicron, deoarece rapelurile actuale funcţionează bine împotriva variantei. Întreaga lume se confruntă în prezent cu un val de infecţii fără precedent din cauza noii variante a coronavirusului, care are zeci de mutaţii care îi permit să evite protecţia imunitară indusă de serurile iniţiale. Statele Unite au raportat luni două noi recorduri: cel mai mare număr de infectări zilnice din lume, cu 1,35 milioane de cazuri pozitive, şi totodată, cel mai mare număr de spitalizări COVID-19 raportat în ţară de la începutul pandemiei. Moderna a semnat acorduri de achiziţie în avans cu plăţi în valoare de 18,5 miliarde de dolari cu Regatul Unit, Coreea de Sud şi Elveţia, care au comandat recent doze de vaccin pentru această toamnă. Bancel a declarat că firma poate furniza între 2 şi 3 miliarde de doze booster în acest an. Însă provocarea principală în acest moment este distribuţia vaccinurilor în mod egal în lume. Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi-a stabilit ca obiectiv vaccinarea a 70% din populaţia fiecărei naţiuni până la jumătatea acestui an. Organismul mondial de sănătate a criticat ţările bogate care desfăşoară campanii ample de vaccinare cu doza booster, deoarece, în special în ţările cu venituri mici, există o parte semnificativă din populaţie care nu a primit vaccinurile iniţiale.