Bölöni încă negociază

0
391

Bölöni a fost un bun jucător de fotbal în vremea comunistă. Mai târziu a ajuns și antrenorul echipei naționale, de la care a plecat fără rezultatul așteptat. Un minus, care-l costa în fața jucătorilor, era stâlcirea limbii române, cărora jucătorilor li se părea distractivă. Deși maghiar din România, Bölöni nu-și însușise foarte bine limba română. După ani de străinătate și cu un ministru maghiar la Ministerul Tineretului și Sportului, Bölöni e din nou în cărți, acceptând oferta de a prelua echipa națională de fotbal.

Puțină istorie

Bölöni a fost numit selecționer de Mircea Sandu, după turneul final EURO 2000. Contractul său era valabil doar pentru campania de calificare la CM 2002 din Japonia. Într-o grupă cu Italia, locul 1 era imposibil pentru o echipă rămasă fără Hagi și Gică Popescu, liderii Generației de aur, care și-au anunțat retragerea de la națională după Campionatul European. Așa că șansa de a merge la Mondiale era locul 2, care asigura prezența la baraj. După patru victorii cu Lituania (1-0, acasă / 2-0, deplasare), cu Georgia (2-0, deplasare) și cu Ungaria (2-0, acasă) și două înfrângeri cu Italia (0-3, deplasare / 0-2, acasă), România era cu un picior și jumătate la baraj.

Între timp, Bölöni a primit o ofertă mult mai bună de la Sporting Lisabona. Știa că în culise se fac presiuni ca Gică Hagi, recent retras ca fotbalist, să fie instalat selecționer în locului lui, dacă ratează calificarea la CM 2002. 

În acest context, Loți i-a cerut președintelui FRF, Mircea Sandu, să-i prelungească angajamentul și pentru următoarele preliminarii EURO 2004, indiferent care ar fi fost deznodământul barajului pentru CM 2002. Mircea Sandu a refuzat oferta, iar Bölöni a plecat în Portugalia. În consecință, a fost numit „trădător”.

În locul lui a fost instalat Gică Hagi, care a ratat calificarea la mondialul japonez după barajul de tristă amintire cu Slovenia.

Ladislau Bölöni, week-end la Târgu Mureș

Au trecut două săptămâni de când Răzvan Burleanu și Mihai Stoichiță au fost la Nisa, unde au avut prima întâlnire cu Ladislau Bölöni, pentru preluarea postului de selecționer al naționalei. Iar săptămâna trecută, joi seară, tehnicianul a venit la București, unde au continuat discuțiile, apoi a plecat acasă, la Târgu Mureș. Surse din lumea fotbalului susțin că Ladislau Bölöni nu a semnat încă pentru a prelua naționala României, fiindcă negociază componența staff-ului său, ținând foarte mult să-și aducă fostul preparator de la Antwerp, pe Peter Catteeuw, recunoscut pentru modul în care sintetizează și interpretează datele despre jucători.

După două zile de tratative, Bölöni a dat o fugă până la Târgu Mureș. A petrecut acolo week-end-ul, dar și-a prelungit șederea și luni, astfel că nu s-a mai întâlnit cu cei doi federali. Unele surse din lumea fotbalului susțin că negocierile s-au împotmolit, dar că vor continua. Și că acum se poartă discuții pe marginea staff-ului pe care Boloni îl vrea la națională. Iar „telenovela” numirii selecționerului s-ar putea prelungi.

Bölöni insistă pentru un fost colaborator de la Antwerp

Din surse apropiate antrenorului, acesta ar dori să-și aducă din străinătate o parte dintre viitorii membri ai staff-ului, în timp ce federalii ar propune soluții din țară, încercând să evite cheltuieli suplimentare. 

Bölöni nu ține neapărat să-și aducă toți colaboratorii de afară. Nu a făcut-o nici la Panathinaikos, ultimul club la care a antrenat, unde, printre cei cu care a lucrat, doar doi nu erau eleni, maghiarul cu origini ucrainene Sergey Kuznețov (secund) și francezul Pierre Dreossi (director sportiv).

Boloni a plecat la Târgu Mureș și negociază tare » Omul pe care îl vrea neapărat în staff
Peter Catteeuw, preparatorul fizic dorit de Boloni la națională

Acum însă ține să aducă un preparator fizic din Belgia, pe Peter Catteeuw (38 de ani), cu care a mai lucrat în perioada în care a pregătit-o Royal Antwerp, în anii 2017-2020. Bölöni îl consideră pe Catteeuw cel mai bun în domeniu din Belgia. Doctor în pregătire fizică, Peter Catteeuw a mai lucrat și la Genk (2011-2017), iar de la începutul anului trecut este Performance Manager la Antwerp. Este genul de preparator capabil să gestioneze, să sintetizeze și să transmită foarte repede și clar toate datele despre jucători.

Constantinovici ar putea rămâne antrenor secund

Federalii i-au propus lui Ladislau Bölöni ca unul dintre secunzi să fie Florin Constantinovici, care i-a fost colaborator lui Mirel Rădoi și la lotul U21, dar și la naționala mare. Acesta ar putea face legătura cu fostul selecționer și ar avea avantajul că îi cunoaște foarte bine pe jucători, inclusiv pe cei din generația care vine din urmă.

Florin Constantinovici

Constantinovici este unul dintre cei mai vechi angajați de la FRF, el ocupând diverse funcții din 2004 până în prezent.

Cu cât i se satisfac mai multe doleanțe, cu atât mai dator de rezultate remarcabile devine Ladislau Bölöni. Echipa națională ne-a dezamăgit major după 1989 și nimeni nu a găsit vreo soluție la această decădere, deși sume prea mari de bani au fost date. După prima experiență de la echipa națională, Bölöni nu este neaparat un salvator, dar speranțele sunt mari…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.