România își face lobby pentru Schengen

0
209

Premierul Nicolae Ciucă a declarat, după întâlnirea cu omologul elen, că Grecia sprijină primirea României în Spaţiul Schengen. Cei doi şefi de Guvern au discutat despre teme ca securitatea internaţională, fluxurile de migranţi sau de măsurile de intervenţie rapidă în cazul unor evenimente naturale precum incendiile de vegetaţie.

Mitsotakis a fost primit de Ciucă la Palatul Victoria, miercuri. „Marcăm, astfel, împreună, o zi aniversară în istoria relaţiilor româno-elene: la 23 februarie 1880, exact acum 142 de ani, Consulatul General al Greciei la Bucureşti transmitea ministrului afacerilor străine recunoaşterea independenţei României”, a spus premierul român.

„Există un potenţial foarte mare de dezvoltare a dialogului bilateral, care trebuie valorificat – atât în plan economic, unde trebuie stimulată şi promovată dezvoltarea schimburilor comerciale şi a investiţiilor reciproce, cât şi în plan sectorial. În acelaşi timp, este important să identificăm împreună şi alte domenii sau segmente unde putem dezvolta iniţiative reciproc avantajoase, de natură să extindă cooperarea româno-elenă. Discuţiile vor continua în întâlniri bilaterale separate în care vor fi examinate, pe larg, aspectele de interes reciproc din aria de responsabilitate a fiecăruia şi se vor stabili ţintele comune şi căile optime de a le atinge. În contextul vizitei, va fi semnat un Memorandum de înţelegere în domeniul protecţiei civile şi al situaţiilor de urgenţă, convenit între Ministerul român al Afacerilor Interne şi Ministerul elen pentru Schimbări Climatice şi Protecţie Civilă. Semnarea acestui document încununează excelenta colaborare pe care o avem deja în acest domeniu – dovada cea mai elocventă în acest sens reprezentând-o sprijinul pe care România l-a acordat Greciei în vara anului trecut, în timpul dramaticelor incendii de vegetaţie, care au afectat profund populaţia civilă”, a declarat Nicolae Ciucă după întrevederea cu premierul elen, Kyriakos Mitsotakis.

„Acţiunea pompierilor români din zonele confruntate cu această catastrofă naturală a contribuit la stabilizarea situaţiei: o spunem cu satisfacţia datoriei împlinite faţă de un prieten aflat la nevoie. Având în vedere contextul de securitate complicat din imediata noastră vecinătate, nu putea lipsi de pe agendă situaţia de securitate din regiunea Mării Negre şi de la frontierele Ucrainei, subiect important şi de mare actualitate. Am condamnat ferm noua încălcare de către Rusia a dreptului internaţional, a suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei prin recunoaşterea aşa-zisei independenţe a regiunilor ucrainene Doneţk şi Luhansk şi agresiunea la adresa Ucrainei prin pătrunderea altor trupe ruse pe teritoriul acestui stat. Aceste acţiuni contribuie la deteriorarea suplimentară a securităţii şi stabilităţii regionale, europene şi euro-atlantice şi au un potenţial de escaladare. În context, am discutat şi despre continuarea coordonării pentru consolidarea securităţii Flancului Estic al NATO, precum şi despre măsurile de răspuns potrivite”, a mai afirmat şeful Guvernului. „Am reafirmat, şi în acest context, susţinerea puternică pentru suveranitatea şi integritatea teritorială ale Ucrainei. Eforturile diplomatice sunt intense, iar atât România, cât şi Grecia, le susţin cu toate mijloacele şi în toate formatele disponibile (…) De asemenea, am subliniat cu acest prilej obiectivul României de a contribui mai departe la consolidarea UE, prin participarea sa ca membru deplin al Spaţiului Schengen. Am primit reconfirmarea susţinerii din partea domnului prim-ministru Kyriakis Mitsotakis pentru atingerea acestui obiectiv”, a mai subliniat Ciucă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.