Australia și Olanda reiau acțiunile în justiție contra Rusiei pentru doborârea zborului Malaysia Airlines MH17

0
413

O teribilă dramă impresiona mapamondul în urmă cu 8 ani. Separatiștii lui Putin din Ucraina se jucau cu rachetele produse în Rusia, ajungând să omoare 298 de occidentali nevinovați. Pentru asta nimeni nu a dat socoteală până azi, dar victimele n-au fost uitate. Oficialii din Australia și Olanda continuă să caute dreptate pentru cele aproape 300 de persoane care și-au pierdut viața în Ucraina, în vara anului 2014.

Rămășițele avionului doborât. După căderea acestuia pe un câmp agricol, localnicii ruși au jefuit cadavrele și epava de tot ce au putut. Investigația a demarat foarte greu, cu mare întârziere, Putin încetinind cât a putut de mult accesul la epava avionului, pe motiv că teritoriul era sub controlul milițiilor separatiste, asupra cărora vezi Doamne el nu avea control.

Pe 17 iulie 2014, aeronava Malaysia Airlines MH17 aflată pe ruta Amsterdam – Kuala Lumpur era doborâtă în estul Ucrainei, prin explozia unei rachete militare care a explodat în botul avionului. Aproape 300 de persoane își pierdeau viața în acea tragedia aviatică.

Ministrul de externe al Australiei, Marise Payne, și procurorul general, Michaelia Cash, au anunțat luni, 14 martie, că oficialitățile de la Canberra vor lansa o acțiune comună cu Olanda în temeiul articolului 84 ​​din Convenția privind aviația civilă internațională și vor acuza Rusia de încălcarea Convenției de la Chicago, care stă la baza legislației aviatice.

„Am susținut din mai 2018 că Federația Rusă este responsabilă, în conformitate cu legislația internațională, pentru doborârea zborului MH17. Acțiunea comună de astăzi (luni, 14 martie) a Australiei și Olandei este un pas major înainte în lupta ambelor țări pentru adevăr, dreptate și responsabilitate pentru acest act oribil de violență”, a declarat ministrul Marise Payne, conform The Guardian.

După reconstituirea din resturi a fuzelajului, s-a putut dovedi atacul cu rachetă antiaeriană rusească, ce nu poate fi fabricată decât de stat. Separatiștii aveau deci acces la rachete fabricate de Rusia, nu de altcineva

38 de australieni au murit în tragedia aviatică din 2014

La rândul său, ministrul de externe olandez Wopke Hoekstra a spus, într-o declaraţie de presă că „moartea a 298 de civili, inclusiv 196 de olandezi, nu poate şi nu trebuie să rămână fără consecinţe”, adăugând că „actualele evenimente din Ucraina subliniază importanţa vitală a acestui fapt”.

Pe ce se bazează acuzațiile Olandei și Australiei

Australia și Olanda spun că au o „dovada clară” că zborul a fost doborât de un sistem rusesc de rachete sol-aer Buk-Telar, care a fost transportat din Rusia spre un câmp agricol din estul Ucrainei în dimineața zilei de 17 iulie 2014.

Și în 2014, zona era sub controlul separatiștilor susținuți de Moscova. Cele două țări vor prezenta dovezi că sistemul de rachete a aparținut celei de-a 53-a brigăzi militare antiaeriene a Federației Ruse și a fost însoțit de un echipaj militar rus.

Doar echipajul rus instruit al Buk-Telar sau cineva care acționează sub instrucțiunea, direcția sau controlul lor ar fi putut lansa sistemul de rachete, care a fost returnat Federației Ruse la scurt timp după doborârea zborului MH17.

În ciuda acestor evidențe, Rusia a negat mereu implicarea în acest atac, iar în 2020 s-a retras unilateral din negocierile cu cele două țări.

Ce pedeapsă riscă Rusia în acest caz

Acțiunea în justiție ar putea obliga Rusia să ia parte la negocierile blocate cu cele două țări și, de asemenea, ar putea duce la penalizarea acesteia de către Organizația Aviației Civile Internaționale (ICAO), for care aparține de ONU.

În plus, Australia a anunțat că vrea despăgubiri complete din partea Rusiei pentru pierderile produse, precum şi suspendarea dreptului de vot al statului european în Consiliul ICAO.

Dosarul de criminal al lui Vladimir Putin este îngroșat cu migală de investigatorii occidentali, caz cu caz, sperând să vină un moment al adevărului, soldat cu înlăturarea dictatorului de la cârma Rusiei și aducerea lui în fața justiției.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.