Ministerul Finanţelor a publicat luni noaptea proiectul de modificare a Codului Fiscal, care prevede, printre altele, creşterea impozitului pe dividende de la 5% la 8%. Am fi curioși să ne răspundă primul ministru de 4 stele cu cât s-a mărit acest impozit, cu 3% sau cu 60%???
De la anul vor exista modificări fiscale în anumite sectoare: câștigurile din jocurile de noroc vor fi taxate cu până la 40%, iar plafonul până la care pot fi vândute locuințe cu TVA redus va fi mai mic.
În ceea ce priveşte impozitarea microîntreprinderilor, proiectul propune reducerea plafonului veniturilor obţinute în anul precedent, de la un milion de euro la 500.000 euro, dar şi instituirea condiţiei ca microîntreprinderea să aibă cel puţin un salariat. În prezent, cotele de impunere sunt diferenţiate la microîntreprinderi în funcţie de numărul de salariaţi, fiind aplicabilă o cotă de 1% în cazul în care microîntreprinderea are cel puţin un salariat şi o cotă de 3% dacă microîntreprinderea nu are salariaţi. În condiţiile în care, conform noului proiect, microîntreprinderile vor fi obligate să aibă cel puţin un salariat, se elimină cota de impozitare de 3%.
Proiectul elimină posibilitatea de opţiune pentru aplicarea impozitului pe profit în situaţia în care erau îndeplinite condiţiile legate de valoarea capitalului social şi a numărului de salariaţi.
De asemenea, începând cu data de 1 ianuarie 2023, cota de TVA creşte de la 5% la 9%, atât pentru livrarea de alimente, inclusiv băuturi (cu excepţia băuturilor alcoolice şi a celor nealcoolice care conţin adaos de zahăr sau alţi îndulcitori sau aromatizate), destinate consumului uman şi animal, cât şi pentru serviciile de restaurant şi de catering şi pentru activităţile de cazare hotelieră. Proiectul de Ordonanţă propune majorarea accizelor pentru ţigarete, începând cu 1 august 2022, de la 563,97 lei/1.000 ţigarete la 594,97 lei/1.000 ţigarete, precum şi adoptarea unui nou calendar de creştere graduală a nivelului accizei totale pentru ţigarete.
Sunt schimbări importante pregătite pentru 2023 în imobiliare. Cota redusă de TVA de 5% în cazul tranzacțiilor cu locuințe ar urma să se aplice doar pentru cele care sunt de sub 120 de metri pătrați, cu o valoare mai mică de 600.000 de lei. Cele care vor depăși aceste limite vor avea TVA de 19%.
În prezent, cota redusă se referă la aceeași suprafață, dar la o valoare care ajunge până la 700.000 lei.
În privința impozitelor locale pe locuințe, decizia este ca acestea să fie taxate în funcție de valoarea proprietății stabilită după grila notarială.
Din 2023 va creşte plafonul pentru care se acordă deduceri din salariul brut, de la 3.600 lei la 4.500 de lei.
Tinerii sub 26 de ani ar putea obține până la 15%, adică în jur de 380 de lei în plus. Familiile vor beneficia și ele de o măsura similară: 100 de lei în plus pentru fiecare copil înscris la creșă, grădiniță sau școală.