Guvernul a modificat HG nr. 1016/2011 privind acordarea statutului de staţiune balneară şi balneoclimatică pentru unele localităţi şi areale care dispun de factori naturali de cură.
Astfel, 444 de hectare din zona centrală istorică a orașului a primit statutul de stațiune balneară și balneoclimaterică.
Arealul dispune de 4 surse importante de apă geotermală cu proprietăți terapeutice în tratarea afecțiunilor reumatismale, neurologice și posttraumatice cronice ale aparatului locomotor.
„Oradea este deja staţiune turistică de interes naţional, dar după ce va fi declarată şi staţiune balneară vom putea accesa noi fonduri UE, care vor fi la dispoziţie pentru proiecte cum ar fi cel privind construirea grădinii termale din Ioşia, podul pietonal din zona Parcului Brătianu care va face legătura cu Cetatea Oradea şi alte asemenea proiecte. Sperăm ca viitoarea perioadă de programare să ofere finanţare şi pentru companiile private, care vor dori să investească în turismul balnear”, a declarat Mihai Jurca, directorul Asociaţiei pentru promovarea turismului din Oradea şi regiune.