Băncile au înăsprit considerabil standardele de creditare în T2, trend ce va continua în T3. Sectorul energetic rămâne cel mai riscant. Cererea de credite pentru locuinţe s-a contractat, dar cea pentru credite de consum a crescut.
Băncile au înăsprit considerabil standardele de creditare în T2 2022, atât în cazul împrumuturilor acordate populaţiei, cât şi al celor acordate companiilor nefinanciare, într-un context caracterizat de deteriorarea perspectivei economice pe termen scurt şi mediu, iar pentru T3 anticipează continuarea acestui trend, arată un sondaj realizat de BNR, scrie Ziarul Financiar.
Din perspectivă sectorială, percepţia băncilor faţă de riscul de credit asociat companiilor nefinanciare a continuat să se deterioreze.
Băncile au evaluat 7 dintre cele 10 sectoare ca fiind semnificativ mai riscante în T2 2022 faţă de trimestrul anterior.
Sectorul energetic rămâne considerat de către acestea cel mai riscant, pentru al cincilea trimestru consecutiv, urmat de transport, industrie, agricultură, construcţii şi turism.
În ceea ce priveşte cererea de credite, băncile au indicat o evoluţie mixtă în T2 2022. Astfel, în cazul populaţiei, instituţiile de credit au apreciat că cererea de credite pentru locuinţe s-a contractat, în timp ce cererea de credite pentru consum a înregistrat o creştere.
Pentru T3 2022, este anticipată continuarea reducerii cererii de credite pentru locuinţe, concomitent cu o menţinere constantă a cererii de credite pentru consum.
La nivelul companiilor nefinanciare, instituţiile de credit au consemnat o creştere moderată a cererii de credite în T2 2022, iar pentru trimestrul următor anticipează o menţinere constantă a acesteia.
Potrivit sondajului BNR, în cazul creditelor acordate companiilor, băncile autohtone au înăsprit standardele de creditare în T2 2022 (16 la sută procent net), după ce în ultimele patru trimestre acestea au fost menţinute constante. De asemenea, la nivelul corporaţiilor, standardele de creditare au fost înăsprite pentru toate maturităţile, similar celor de la nivel agregat (16 la sută procent net).
În cazul IMM, peste 95% dintre băncile respondente au indicat menţinerea constantă a standardelor de creditare, atât în cazul împrumuturilor pe termen lung, cât şi al celor pe termen scurt.
Pentru T3 2022, instituţiile de credit anticipează o nouă înăsprire a standardelor de creditare la nivel agregat (12 la sută procent net).
În cazul împrumuturilor pe termen lung acordate corporaţiilor, băncile respondente preconizează o uşoară relaxare a standardelor de creditare în T3 2022 (6 la sută procent net), în timp ce pentru împrumuturile pe termen scurt acordate corporaţiilor băncile mizează pe o înăsprire a standardelor de creditare (12 la sută procent net, similar celor de la nivel agregat). În plus, şi în cazul IMM, instituţiile de credit indică o înăsprire a standardelor de creditare în T3 2022 (16 la sută procent net), indiferent de maturitatea împrumuturilor.
SItuaţia se repetă în cazul creditelor pentru populaţie, băncile raportând în T2 standarde de creditare înăsprite semnificativ, atât pentru creditele destinate achiziţionării de locuinţe şi terenuri (75 la sută procent net), cât şi pentru creditele de consum (27 la sută procent).
Pentru cel de-al treilea trimestru al anului 2022, băncile respondente se aşteaptă la o înăsprire uşoară a standardelor de creditare pentru ambele categorii de credite destinate populaţiei.
Conform majorităţii respondenţilor la sondaj (65,1 la sută), cererea pentru creditele destinate consumului s-a păstrat aproximativ constantă în T2 2022, iar 34,9 la sută au indicat o cerere moderat mai mare.
Pentru creditele de consum cu ipotecă băncile au raportat în unanimitate o cerere constantă, iar pentru cardurile de credit jumătate dintre instituţiile de credit consideră că cererea a fost mai mare (50,5 la sută), pe când 49,5 susţin că aceasta a rămas nemodificată.
În ceea ce priveşte creditele de consum negarantate, cererea a fost constantă conform majorităţii respondenţilor (63 la sută), iar 37 la sută au indicat o cerere mai mare pentru acest tip de credit.
În trimestrul al treilea este aşteptată o cerere constantă din partea populaţiei pentru creditele de consum.
Similar creditelor imobiliare, băncile respondente, în proporţie de 84 la sută, au raportat o rata de respingere a solicitărilor de credite de consum aproximativ nemodificată, 16 la sută considerând că aceasta a fost moderat mai scăzută.