Avocatul Poporului consideră că eliminarea burselor sociale pentru elevii din mediul rural care merg la liceu în altă localitate este „surprinzătoare”, „nedreaptă”, și – mai mult decât atât – contravine proiectului ”România educată”.
„Prin Ordinul ministrului Educaţiei nr. 5379/2022 pentru aprobarea Criteriilor generale de acordare a burselor elevilor din învăţământul preuniversitar au fost eliminate bursele de ajutor social acordate elevilor din mediul rural care merg la liceu în altă localitate. Decizia de a elimina această categorie de burse sociale este pe cât de surprinzătoare pe atât de nedreaptă, având în vedere că ea afectează elevii din mediul rural care sunt nevoiţi să meargă în altă localitate la liceu, pentru că nu au în cea de domiciliu o astfel de instituţie de învăţământ. Mai mult, ea a nu fost anunţată public de Ministerul Educaţiei, astfel cum acesta avea obligaţia legală, potrivit dispoziţiilor Legii nr. 52/2003 privind transparenţa decizională în administraţia publică, republicată”, se arată într-un comunicat al Avocatului Poporului.
În opinia Avocatului Poporului, prin eliminarea acestor burse „se menţin şi se vor adânci inechităţile” între elevii din mediul rural şi cei din mediul urban, ceea ce „contravine” chiar Proiectului România Educată, care evidenţiază „în mod expres” principiile care fac referire la echitate.
Avocatul Poporului subliniază că, indiferent de locul în care s-au născut, de situaţia economică a familiei sau de etnie, toţi copiii au dreptul la educaţie de calitate, iar acestora trebuie să le fie asigurate şanse egale la educaţie şi ulterior la acces pe piaţa muncii.