Biserica Ortodoxă îl cinstește pe Sfântul Dumitru, Izvorâtorul de Mir în fiecare an, la data de 26 octombrie. Este sărbătoare cu cruce roșie în calendarul creștin-ortodox!
Sfântul Dumitru, Izvorătorul de Mir a trăit în vremea împăraților Dioclețian (284-305) și Maximian (286-305).El a fost fiul prefectului din Tesalonic.
Dumitru provenea din una din cele mai nobile familii din Macedonia și era admirat de toți, mai ales pentru virtuțile sale și bunătatea sa.
Potrivit scrierilor creștine, încă din tinerețe, el a devenit strateg și specialist în arta militară, astfel în ciuda vârstei lui, a fost numit general al armatelor Tesaliei și proconsul al Greciei de către Maximian Galerius, Cezarul Greciei și al Macedoniei iar după moartea tatălui sau a fost numit guvernator al Tesalonicului. Dar pentru că Dimitrie nu a ascuns că este creștin, a fost întemnițat. În acea vreme, creștinii erau trimiși să lupte cu gladiatorii iar creștinii erau primele victime.
A fost martirizat la Sirmium (Serbia), iar moaștele sale au fost aduse in Tesalonic, pe 26 octombrie 413. Biserica în care se află în prezent moaștele Sfântului Mucenic Dimitrie a fost construita la puțin timp de la incendiul bisericii ridicate de guvernatorul Leontie. Aceasta fost transformată în moschee în anul 1493 si redată cultului creștin în 1912.
- Tradiția spune că în ziua de Sfântul Dumitru nu este bine să lucrezi, să muncești în gospodărie, altfel vei avea necazuri, nu este bine să te cerți cu cineva sau să te superi pe cei apropiați și nu numai. Pe 26 și 27 octombrie nu ai voie să ceri bani sau să pretinzi lucruri, dacă te-ai oferit să ajuți pe cineva. Sărbătoarea Sfântului Dumitru trebuie cinsitită ca atare, așadar nu se spală și nu se calcă în această zi.
- Tradiția mai spune că de sărbătoarea Sfântului Dumitru nu ai voie să te zgârcești la bani sau la alimente, nu ai voie să refuzi săracii și nu trebuie să treacă ziua fără să faci o faptă de milostenie,