Autoritatea Electorală Permanentă a trimis Guvernului un proiect care modifică actuala legislație privind finanțarea partidelor politice din România. Astfel, una dintre propuneri este ca formațiunile să nu mai poată cheltui mai mult de 30% din subvenție pentru presă și propagandă, iar valoarea acestor plăți, precum și serviciile oferite de presă și de firme de publicitate, vor fi publicate pe pagina AEP.
Proiectul de lege făcut de AEP stabilește mai multe limite pentru cheltuielile din subvenția de la stat:
– limită de 60% din valoarea totală a subvențiilor pentru cheltuielile legate de funcționarea partidelor politice, de la sedii, consultanță până la avocați si servicii bancare.
– limită de 30% din valoarea totală a subvențiilor de la bugetul se stabileste pentru cheltuieli de personal ale partidelor politice și cheltuieli aferente plății drepturilor de proprietate intelectuală, precum și salarii.
– limită de 30% din valoarea totală a subvențiilor de la bugetul de stat este stabilită pentru cheltuielile pentru publicitate politică, acestea incluzând cheltuielile cu presa scrisă, TV, radio, on-line, etc; media/on-line, social media, rețele de socializare; abonamente publicații presă; producția și difuzarea de spoturi publicitare, reclame, bannere on-line/stradale etc.; reclamă și publicitate.
– limită de 40% din valoarea totală a subvențiilor de la bugetul pot fi cheltuiți pentru finanțarea campaniilor electorale și a campaniilor pentru referendum, după caz.
Proiectul de lege propune și modificarea limitelor maxime ale contribuției candidaților pentru campania electorală. Suplimentar față de contribuțiile electorale depuse de candidații propuși la alegeri, partidul politic, alianța politică sau organizația cetățenilor aparținând minorităților naționale poate contribui cu sume de bani la campania electorală proprie, în limite egale cu cele de mai sus.