Albania și Macedonia de Nord la un pas de intrarea în UE

0
132

Deputații europeni din Comisia pentru Afaceri Externe a Parlamentului European (AFET) au adoptat un raport, care evaluează progresele Macedoniei de Nord și Albaniei pe calea spre aderarea la UE, și solicită Consiliului UE să dea undă verde negocierilor de aderare celor două state din regiunea Balcanilor de Vest. 

Harta etnică a celor două țări

Eurodeputații motivează că cele două state au îndeplinit condițiile și citează contextul geostrategic al agresiunii Rusiei în Ucraina.

Începerea oficială a negocierilor de aderare va fi un pas înainte privind credibilitatea UE, precum și pentru stabilitatea, prosperitatea și procesele de reconciliere în curs de desfășurare în regiunea Balcanilor de Vest, subliniază deputații din Comisia pentru Afaceri Externe într-un raport privind Macedonia de Nord și Albania pentru 2021, adoptat miercuri.

Raportul, care evaluează progresele țării pe calea spre aderarea la UE, îndeamnă Consiliul să înceapă oficial negocierile de aderare cu Albania și Macedonia de Nord. De asemenea, solicită statelor UE să evalueze în mod critic implicațiile de securitate importante din punct de vedere istoric pentru stabilitatea și unitatea continentului european și a Balcanilor de Vest, (și să demonstreze unitatea europeană și angajamentul său politic deplin față de extindere).

„Consiliul nu a reușit să deschidă negocierile de aderare mult așteptate cu Macedonia de Nord și Albania”, spun deputații europeni, „ceea ce a subminat atitudinea publică față de UE și reprezintă un pericol serios pentru politica de extindere în ansamblu”, se arată în raport.

Deputații europeni subliniază că ambele țări au îndeplinit condițiile stabilite de Consiliul European și au oferit rezultate susținute.

Deputații europeni felicită Macedonia de Nord pentru eforturile sale continue de a consolida statul de drept, independența judiciară și drepturile minorităților, de a combate corupția și crima organizată, de a-și reforma administrația publică și de a consolida libertatea presei.

Raportul salută angajamentul continuu al Macedoniei de Nord față de cadrul de securitate euro-atlantic și laudă alinierea deplină a țării la politica externă, de securitate și de apărare a UE ca răspuns la agresiunea rusă împotriva Ucrainei. De asemenea, raportul ia act de riscurile legate de creșterea dependenței economice și energetice de China și de Rusia și își exprimă îngrijorarea că dependența de împrumuturile pentru investiții finanțate de China face ca regiunea să fie vulnerabilă.

Încurajând Bulgaria și Macedonia de Nord să găsească rapid o soluție reciproc acceptabilă pentru problemele bilaterale, pentru a nu întârzia și împiedica și mai mult aderarea, deputații salută impulsul politic pentru un angajament constructiv între cele două părți.

„Macedonia de Nord a demonstrat cel mai bun record de tranziție democratică din întreaga regiune a Balcanilor de Vest și s-a aliniat pe deplin la politica externă a UE în fața agresiunii rusești împotriva Ucrainei. Având în vedere contextul geostrategic mai larg și faptul că această țară a obținut rezultate susținute, solicităm începerea oficială a negocierilor de aderare, care au întârziat mult timp. Salut angajamentul pozitiv de a rezolva problemele bilaterale pendinte și îndemn Bulgaria și Macedonia de Nord să găsească rapid o soluție reciproc acceptabilă”, a declarat raportorul Ilhan Kyuchyuk (Renew, BG).

„Albania rămâne un partener strategic pe deplin fiabil și angajat. Ea continuă să avanseze cu reformele fundamentale legate de UE și îndeplinește și menține condițiile pentru începerea negocierilor de aderare. Este corect ca, în cele din urmă, Consiliul să convină asupra deschiderii negocierilor de aderare cu Albania, așteptate de mult timp, nu în ultimul rând în fața provocărilor geostrategice tot mai mari”, a declarat Raportorul Isabel Santos (S&D, PT).

Raportul a fost adoptat cu 66 de voturi pentru , 4 împotrivă și 5 abțineri. În urma votului din comisie, raportul va fi supus votului plenului în sesiunea plenară din 18-19 mai.


Macedonia de Nord este o țară candidată din 2005, iar Comisia a recomandat deschiderea negocierilor de aderare încă din 2009. UE continuă să fie, de departe, cel mai mare partener comercial și de investiții al Macedoniei de Nord și cel mai mare furnizor de asistență financiară al țării.

Albania este țară candidată din 2014, iar Comisia recomandă începerea negocierilor de aderare din 2018. UE rămâne, de departe, cel mai mare partener comercial și de investiții și cel mai mare furnizor de asistență financiară pentru Albania.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.