Alianța Maghiară din Transilvania, o alternativă național-conservatoare la UDMR

0
52

Ca urmare a unei hotărâri judecătoreşti rămase definitive, care a consfinţit fuziunea dintre Partidul Popular Maghiar din Transilvania şi Partidul Civic Maghiar, a fost înfiinţată Alianţa Maghiară din Transilvania. Astfel, Alianţa Maghiară din Transilvania se angajează să reprezinte segmentul naţional-conservator al comunităţii maghiare din Transilvania, deja în calitate de partid politic înregistrat legal  s-a anunţat în cadrul unei conferinţe de presă organizate la Cluj.

Înregistrarea Alianţei Maghiare din Transilvania (Erdélyi Magyar Szövetség ‒ AMT/EMSZ) şi succesul fuziunii celor două partide a survenit după doi ani de tergiversări şi dispute juridice. Este un fapt cunoscut că reprezentanţii care au participat la adunarea comună a delegaţilor Partidului Popular Maghiar din Transilvania (Erdélyi Magyar Néppárt ‒ EMNP/PPMT) şi ai Partidului Civic Maghiar (Magyar Polgári Párt ‒ MPP/PCM) şi-au exprimat intenţia unanimă şi clară referitoare la fuzionarea celor două organizaţii, dar aceasta a fost respinsă anterior de către instanţă, fiindcă denumirea noului partid a figurat şi în limba maghiară în documentele depuse. În urma acestei decizii negative a instanţei, adunările delegaţilor celor două partide ‒ în calitatea lor de principale foruri decizionale ‒ şi-au reiterat intenţia referitoare la fuziune; iar în urma celei de-a doua solicitări depuse în acest sens, au reuşit să înregistreze Alianţa Maghiară din Transilvania. (Tribunalul a aprobat fuziunea în data de 24 august, iar hotărârea a rămas definitivă pe 1 noiembrie). În urma fuziunii PPMT şi PCM, cele două formaţiuni politice de sine stătătoare se vor contopi, Alianţa Maghiară din Transilvania devenind succesoarea acestora. Astfel, consilierii locali şi deputaţii care au obţinut mandate ca reprezentanţi ai celor două partide existente anterior, devin în mod automat reprezentanţi ai AMT şi, conform legii îşi păstrează mandatele dobândite.

În conformitate cu mandatul primit din partea unei adunări anterioare, comune a delegaţilor, Prezidiul AMT va fi format – până la următoarea întrunire a adunării a delegaţilor partidului – din: MEZEI János (preşedinte), CSOMORTÁNYI István (locțiitorul preşedintelui), TORÓ T. Tibor (vicepreşedinte), SORBÁN Attila Örs (vicepreşedinte) şi MOSDÓCZI Vilmos (vicepreşedinte).

În încheierea conferinţei de presă, TORÓ T. Tibor a trecut în revistă succint istoria ‒ de la tranziţie şi până în prezent a ‒ segmentului naţional-conservator al comunităţii maghiare din Transilvania şi tentativele acestuia de a-şi găsi calea proprie, subliniind că în opinia lui Blocul Reformist (Reform Tömörülés) din cadrul UDMR a fost ‒ datorită sistemului identic de valori ‒ unul dintre predecesorii AMT. „Le datorăm mulţumiri lui CSOMORTÁNYI István şi MEZEI János pentru munca lor perseverentă, care a fost încununată cu succes prin fuziunea PPMT şi PCM, precum şi prin înregistrarea AMT. Ceea ce va urma după acestea, va fi deja istoria vieţii politice bipolare a comunităţii maghiare din Transilvania, în care două alianţe ‒ AMT, care militează pentru autodeterminarea internă a comunităţii şi reprezintă tabăra naţional-conservatoare a acesteia; respectiv UDMR, polul opus al primei organizaţii, care totuşi cooperează pe anumite probleme cu ea ‒ se vor angaja să reprezinte comunitatea noastră” ‒ a declarat TORÓ T. Tibor, adăugând că obiectivul primordial al AMT este obţinerea unor rezultate cât mai bune la viitoarele alegeri locale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.