Americanii din nou pe Lună

0
179

În vara anului 1969, îndeplinind promisiunea răposatului președinte Kennedy, americanii reușeau să pună piciorul pe Lună, cu celebrul Apollo 11. Expedițiile au continuat până la Apollo 17, timp în care 12 oameni au pus piciorul pe satelitul natural al Pământului. Din cauze financiare, pe atunci SUA fiind implicate în Războiul din Vietnam, administrația prezidențială a renunțat la costisitoarele misiuni lunare. Ideea de turism spațial era pe atunci foarte departe.

Racheta de ultimă generație construită de NASA, care va fi folosită pentru a trimite din nou astronauți pe Lună, și-a început joia trecută călătoria mult așteptată din uzina de asamblare spre platforma de lansare din statul american Florida, pentru o rundă finală de teste care vor determina cât de curând își va lua zborul, informează Reuters.

O nouă rachetă americană va suplini celebra Saturn V, care a fost folosită pentru a-i duce pe primii oameni pe Lună

Lansarea rachetei Space Launch System, SLS („sistemul de lansare în spațiu”), cu o înălțime de 32 de etaje și a capsulei sale pentru echipaj, Orion, va marca un moment important pentru planurile SUA de a explora Luna. Programul lunar a fost reînnoit după ani de eșecuri, iar joi publicul a putut admira pentru prima dată vehiculul spațial la construcția căruia s-a lucrat pentru mai bine de un deceniu. Dacă toate testele și zborurile de probă merg bine, primele misiuni cu astronauți la bord ar putea avea loc peste doi ani.

Procesul de mutare a navei spațiale SLS-Orion, de peste 2.500 de tone, din uzina de asamblare a Centrului Spațial Kennedy a început la scurt timp după ora 17:30, ora locală (23:30, ora României), sub cerul senin din Cape Canaveral. O lună aproape plină a apărut aproape 90 de minute mai târziu.

SLS-Orion a costat aproximativ 37 de miliarde de dolari, sumă ce include și sistemele terestre care vor ajuta la lansarea sa. Racheta reprezintă „coloana vertebrală” a programului Artemis dezvoltat de NASA și este menită să readucă astronauții pe suprafața Lunii, vizitată ultima oară de oameni în anul 1972, și să ajute la fondarea unei colonii lunare de lungă durată. Proiectul va fi un precursor al eventualei explorări umane a planetei Marte. Prima etapă va fi un zbor de probă al navei spațiale fără echipaj până la Lună și înapoi – o călătorie de 26 de zile care va include o orbită extinsă în jurul Lunii.

Mega-racheta de la NASA este mai înaltă decât Statuia Libertății

Mega-racheta americană, care este mai înaltă decât Statuia Libertății de la New York, a fost ridicată încet pe platforma de lansare cu ajutorul unui sistem de tractare pe șenile de dimensiuni uriașe. Viteza de tractare a fost una mai mică, de doar 1 milă pe oră (1,6 km/h), iar distanța care trebuia străbătută de rachetă a fost de 6,5 kilometri. Călătoria a durat în jur de 11 ore, timp în care aparatul de tractare a fost operat de 25 de persoane.

Spectacolul a fost transmis în direct pe canalul de televiziune al NASA și pe site-ul agenției spațiale. O trupă de muzicanți de la Universitatea din Florida Centrală au cântat imnul american în timp ce racheta era mutată prin fața unei mulțimi formate din angajați ai NASA și alți spectatori adunați pentru a urmări evenimentul.

Printre spectatori s-a numărat și fostul astronaut Tom Stafford care a orbitat în jurul Lunii în calitate de comandant al navei spațiale Apollo 10 în 1969, a transmis NASA. 

Rezultatul următoarelor teste va determina data la care NASA va încerca prima lansare a rachetei, o misiune numită Artemis I. Programul american Apollo a trimis șase misiuni cu astronauți la bord, din 1969 până în 1972, ele fiind singurele zboruri spațiale cu echipaj care au ajuns pe suprafața Lunii. Dacă toate testele și zborurile de probă merg bine, primele misiuni cu astronauți la bord ar putea avea loc peste doi ani.

Componentele noii rachete pentru Lună

Programul spațial Artemis își propune să trimită prima femeie astronaut pe Lună 

Artemis, care își ia numele de la sora geamănă a lui Apollo din mitologia greacă, își propune să marcheze mai multe momente importante pentru istoria spațială a omenirii. Misiunea ar putea fi prima dată când o femeie și o persoană de culoare vor păși pe Lună.

Dar, înainte să se ajungă acolo, NASA are alți pași de făcut. Prima etapă va fi un zbor de probă al navei spațiale fără echipaj până la Lună și înapoi – o călătorie de 26 de zile care va include o orbită extinsă în jurul Lunii.

Pentru zborul fără echipaj, capsula Orion va transporta trei obiecte menite să simuleze viitorii astronauți ce se vor afla la bord. Primul este un manechin de plastic masculin numit în onoarea răposatului inginer NASA Arturo Campos care a jucat un rol esențial în aducerea înapoi pe Pământ a navei Apollo 13 după ce aceasta a suferit un accident în timpul zborului.

„Comandantul” va fi acompaniat de două manechine de plastic feminine. Toate modelele sunt echipate cu senzori pentru măsurarea nivelului de radiație. Dacă toate testele și zborurile de probă merg bine, primele misiuni cu astronauți la bord ar putea avea loc peste doi ani, scrie BBC. Racheta lui Musk, care îi face concurență celei construite de NASA, se numește Starship („Nava stelară”) și, la fel ca SLS, încă nu a fost scoasă în spațiu, dar este reutilizabilă și, deci, mai ieftin de operat.

Comparație între rachetele spațiale americane. Cea mai veche este Saturn V, urmată de naveta spațială.

Se prea-poate ca acum să se fi născut o nouă „cursă spațială”. Nu mai este între SUA și Rusia, ci între China și SUA. În mai, China a devenit a doua ţară din lume care a plasat un rover pe suprafaţa planetei Marte, la doi ani după ce a reuşit să aselenizeze prima sondă pe faţa nevăzută a Lunii. Președintele chinez Xi Jinping a felicitat „realizarea remarcabilă” a echipei într-un mesaj special. „Ați fost suficient de curajoși pentru provocare, ați urmărit excelența și ați plasat țara noastră în rangurile avansate de explorare planetară”, a spus liderul chinez. Nu ar fi de mirare ca, la un moment dat, chinezii să anunțe că au plecat spre planeta Marte. Le-ar prinde bine însă, în prealabil, să încerce o aselenizare cu echipaj uman, pentru a vedea dacă se descurcă pe Lună.

Elon Musk îi face concurență agenției NASA – racheta sa e mai mare și poate fi reutilizată

În timp ce NASA lucrează la racheta SLS, miliardarul american Elon Musk pregătește o navă spațială încă și mai mare la unitatea sa de cercetare și dezvoltare din Texas.

Modele diferite ale rachetei SLS

Racheta lui Musk se numește Starship („Nava stelară”) și, la fel ca SLS, încă nu a fost scoasă în spațiu. Spre deosebire de racheta construită de NASA, Starship a fost proiectată pentru a fi complet reutilizabilă și, prin urmare, mult mai ieftin de operat.

Starship pe platforma de lansare

O evaluare recentă a Biroului Inspectorului General, care evaluează financiar programele NASA, a constatat că primele patru misiuni ale SLS ar costa fiecare mai mult de 4 miliarde de dolari, o sumă de bani care descrisă ca fiind nesustenabilă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.