La sfârșitul lunii ianuarie 2022 luau ființă organizațiiile APP Oradea-Centru și APP Oradea-Velența. Președinte al acesteia din urmă a fost ales în unanimitate, la sediul partidului de pe strada Ady Endre, nr. 81, dl Nicolae Bîzu. Am realizat un scurt interviu privind problemele locale, acum, când despre politică se vorbește mai ales la nivel central. Alianța Pentru Patrie este însă un partid tânăr, aflat într-o constantă creștere organizatorică, așa că, grație lui, politica locală intră din nou în atenție.
– Cine este Nicolae Bîzu?
– M-am născut pe 15 noiembrie 1963, în Lupeni, jud. Hunedoara, într-o familie de oameni simpli. Am absolvit școala generală și liceul în municipiul Petroșani. Din anul 1978 și până în 1986 am făcut sport de performanță, rugby, activând la clubul Știința Petroșani, Utilajul Știința Petroșani, Minerul Lupeni, în Divizia A. În 1986 însă, din cauza unui accident, am încheiat activitatea sportivă.
În 1987, am frecventat cursurile Școlii de Miliție Slatina, pe care am terminat-o în 1989. Am fost repartizat în municipiul Aiud, județul Alba și mi-am desfășurat activitatea până în 2009, când am ieșit la pensie. Din 2016 m-am mutat în municipiul Oradea, unde am lucrat la două firme de pază.
– Ați mai făcut politică?
– Nu, prin natura serviciului nu aveam voie să fac politică. Am avut diferite simpatii politice, dar am rămas dezamăgit de pe urma lor.
– Ce va determinat totuși să vă înscrieți în APP?
–Să știți că, initial, am avut unele rețineri față de această formațiune și față de Liviu Dragnea. Având însă unele discuții mai profunde cu Raj Tunaru, de la Constanța, am conștientizat că Liviu Dragnea a fost, este și va fi un patriot care luptă pentru binele românilor.
– Ce așteptări aveți de la APP?
– În primul rând nu vreau să facă promisiuni care nu pot fi respectate. Sunt mulțumit de valorile clamate de partid, precum patriotismul și promovarea familiei tradiționale și sper ca acestea să fie puse în valoare cât mai bine, cu ocazia accederii la guvernare a partidului nostru.
În plan local, doresc ca Oradea să ofere un nivel de trai mult mai ridicat orădenilor și mai ieftin, deoarece acum suntem în mod incorect unul dintre cele mai scumpe orașe din țară. Îmi doresc mai multe locuri de joacă pentru copii și înființarea de toalete publice, care, sub administrația bolojenistă, au dispărut din oraș. Deplâng acțiunea de desființare a piețelor din oraș și de apariție exagerată de hypermarketuri. De asemenea, activitatea de tăiere sălbatică a arborilor trebuie complet blocată. Activiștii de mediu susțin că la Oradea, sub Bolojan, s-au tăiat circa 30.000 de arbori, cifră pe care nu o cred exagerată. Și asta într-un oraș care nu și-a rezolvat, după 14 ani de administrație bolojenistă, ambuteiajele din orele de vârf. Câte toxicitate a aerului creează această situație și ce soluție mai bună decât arborii ar fi?…
– Apropo de sănătate, ce părere aveți de decăderea constantă a activității sportive, atât de vizibile și la Oradea?
– Da, într-adevăr, față de acum câteva decenii, sportul a ajuns într-o situație jalnică. Este reprezentativă situația echipei de fotbal județene, care, dintr-o echipă de Divizia A, a ajuns astăzi pe niciunde. La fel e și echipa de rugby. Ar fi necesar ca sportul să fie promovat încă din școala primară, cum era odinioară. E necesară, de asemeanea, organizarea de competiții sportive, susținute de autorități, în așa fel încât sportul să facă parte din nou din viața noastră, ca izvor de sănătate.
– Vă mulțumim pentru interviu.
Doru Sicoe