Fotografia detaliată a prezenței NATO la Deveselu, Câmpia Turzii și Mihail Kogălniceanu. Cât de ofensivă este forța militară și ce arme sunt desfășurate în România

0
349

Lansatoarele de rachetă din România şi Polonia ar fi o ameninţare pentru Rusia, potrivit unor declarații de marți ale președintelui Rusiei, Vladimir Putin. De cealaltă parte, atât oficialii români, cât și cei ai NATO vorbesc despre rolul strict defensiv al prezenței militare în România.

Baza de la Deveselu se întinde în total pe aproximativ 900 de hectare și înglobează trei unități militare.

Standard Missile 3 (SM-3)

Sistemul de la Deveselu are un radar antibalistic și este înzestrat cu 24 de rachete interceptoare Standard Missile 3 (SM-3), care nu sunt dotate cu focoase nucleare și nici cu încarcătură periculoasă – chimică sau biologică, de exemplu. Sunt menite în schimbă să distrugă rachetele balistice în aer prin impact la viteză foarte mare, spun reprezentanții României și ai NATO.

În 2019, înainte de summitul NATO de la Londra, alianța a deschis unitatea de la Deveselu pentru un tur al unui grup de jurnalişti și ambasadori în România din 20 de state membre NATO. A fost pentru prima dată când un grup de civili a participat la un tur oficial al sistemului de apărare Aegis Ashore din Deveselu. Pe atunci ministru al Apărării, Nicolae Ciucă a spus că turul a fost o inițiativă transaparentă de a demonsra caracterul pur defensiv al bazei.

Baza aeriană de la Luna, de lângă Câmpia Turzii găzduiește avioane de luptă F-16 și MIG-uri 21 Lancer, dar și avioane de transport. La începutul anului 2020, la Câmpia Turzii au fost aduse drone MQ-9 Reaper ale Forțelor Aeriene ale SUA în Europa.

Un F-16 în culori românești, la decolare

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, la Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu” de la Câmpia Turzii, că procesul de modernizare a forţelor aeriene va continua, luându-se în considerare achiziţionarea de avioane de ultimă generaţie F-35, cel mai nou din flota SUA.

F-35C este un avion de luptă invizibil cu un singur motor, care necesită antrenamente suplimentare pentru a fi pilotat, în primul rând din cauza vitezelor pe care le poate atinge (1960 de kilometri pe oră) și a accelerației care îi poate afecta pe piloți.

F-35 este un avion de ultimă generație, derivat din mai celebrul F-22 Raptor. Prețul unui F-35 este peste 100 de milioane de dolari. Recent, la interval de câteva săptămâni, s-au pierdut două F-35, unul în Marea Mediterană, aparținând aviației ambarcate britanice și unul în Oceanul Pacific. aparținând aviației ambarcate americane – incidente care practic au compromis acest avion atât de costisitor

Baza 57 Mihail Kogălniceanu va deveni cea mai mare și mai importantă bază militară aliată la Marea Neagră, urmând să ajungă la o capacitate de 10.000 de soldați. Acolo există un plan de investiții pe 20 de ani pentru modernizare și dezvoltare în valoare de aproximativ 2,6 miliarde de euro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.