Cătălin Avramescu: „Marele general plagiator Nicolae Ciucă nu face nimic ferm!”

0
448

Ultimul succes al lui Florin Cîțu, ca președinte al PNL, a fost invitația făcută celebrului președinte al Ucrainei de a se adresa Parlamentului României. Discursul istoric al lui Volodimir Zelenski, susținut în Parlamentul României, i-a trezit însă scepticismul politologului Cătălin Avramescu, acesta fiind nemulțumit de reacția vorbitorilor români, mai ales a premierului Ciucă. Avramescu a cochetat și cu politica o vreme, în PMP, cunoscând bine clasa politică românească.

Luni seară, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a ținut un discurs istoric în fața camerelor reunite ale Parlamentului. Șeful statului vecin a cerut un ajutor punctual României, însă profesorul de politologie Cătălin Avramescu este de părere că, dincolo de primirea refugiaților, țara noastră șovăie în privința unui sprijin ferm, inclusiv de natură militară.

Cătălin Avramescu: „În mod stupefiant, Guvernul României se ferește să-l nominalizeze pe Vladimir Putin!”

Cătălin Avramescu a declarat că „în ciuda faptului că rușii se apropie de granițele țării noastre, pentru parlamentarii noștri, ca și pentru actualul șef al Guvernului României, tot ce s-a întâmplat nu a fost decât o simplă relație de protocol, un exercițiu de PR. Observăm că nu au dat niciun răspuns concret. Au afirmat doar că oferim sprijin, dar vorbele sunt ieftine”.

„În mod stupefiant, Guvernul României se ferește de două lucruri clare. Primul, să-l numească pe nume pe Vladimir Putin. Din analiza discursului lui Klaus Iohannis se observă că președintele se ferește să indice clar responsabilul pentru aceste masacre și pentru invazie”, a completat profesorul de științe politice.

Cătălin Avramescu
Politologul Cătălin Avramescu, dur la adresa politicienilor români

În al doilea rând, interlocutorul nostru este de părere că Guvernul României se ferește să ofere ajutor militar, de orice fel. „Noi nici măcar nu avem graniță cu Rusia, dar multe state de la granița cu Rusia oferă ajutor militar. Unii vor spune că Polonia este puternică, dar Lituania, o țară cu numai 2,8 milioane de oameni, care are o graniță întinsă cu Rusia și dispune de ditamai minoritatea rusă, oferă ajutor militar Ucrainei”, a detaliat Avramescu.

Nicolae Ciucă
Premierul României, Nicolae Ciucă, în așteptarea preluării conducerii PNL

„Dacă aș fi fost în Parlament, aș fi întrebat: Nu ți-e rușine, Ciucă?”

În timpul analizei discursului șefului statului ucrainean, profesorul universitar l-a atacat dur pe primul ministru al României: „Marele general plagiator Nicolae Ciucă nu face nimic ferm. Zelenski a spus: „Dați-ne arme!”. Iar Guvernul României vorbește despre școli și despre 1000 de ucraineni care lucrează în firmele românești. Nu le e rușine? Dacă aș fi fost în Parlament, m-aș fi ridicat în picioare și aș fi întrebat: „Nu ți-e rușine, Ciucă?”.

Cătălin Avramescu susține că președintele Zelenski își apără țara, dar, în același timp, ne protejează și pe noi, românii. „Omul acesta are dreptate. Dacă rușii vor lua Odessa, vor fi la granița cu Moldova și, practic, cu România. Mai mult, au și ocupat Insula Șerpilor. Nu ți-e rușine, Ciucă?”, a continuat partenerul nostru de dialog.

Poziția oficială a turcilor, după ce au apărut informații despre o înțelegere cu...
Dictatorul Turciei, Recep Tayyip Erdoğan și oligarhul ruso-evreu Roman Abramovich, la tratativele de pace din Turcia

Atacul politologului s-a întețit și s-a extins asupra întregului Executiv: „Guvernul român este format din afazici, din inși decuplați de la realitate. Sunt oameni lacomi și șmecheri. Ciucă a spus că se gândește. Oare la ce? Să preia de la Cîțu, care tocmai a fost împins pe scări, șefia PNL. Acesta era momentul? La granițele noastre se desfășoară un război. Repet, nu ți-e rușine, Ciucă? În loc să se gândească la refugiați sau la faptul că pot năvăli rușii, el se gândește dacă să preia sau nu PNL-ul. Genial!”

Masacru Bucea
Masacrul de la Bucea a îngrozit întreaga lume civilizată

Masacrul de la Bucea, comparabil cu cele de la Lidice și de la Oradur-sur-Glane

Cătălin Avramescu ne-a mărturisit că a ascultat discursul unui om curajos, care își reprezintă foarte bine țara și care a ținut să fie cunoscute proporțiile masacrului dintr-o regiune din Ucraina, ocupată de ruși.

Politologul este de părere că tot ceea ce s-a întâmplat la Bucea și în alte zone (n.r la Irpin) sunt masacre comparabile cu cele comise de naziști la Lidice, în Cehia sau la Oradur-sur-Glane, în Franța, ori de trupele sovietice în Prusia Orientală. Au fost același tip de masacre și de aceleași proporții, cu sute de oameni uciși.

Avramescu susține că principalul efect pe care trebuie să-l producă Volodimir Zelenski este să înțelegem că ni s-a cerut să întrerupem toate relațiile cu Federația Rusă, fenomen care întârzie să se petreacă.

Vladimir Putin
Dictatorul Rusiei, Vladimir Putin

Dacă lui Putin „îi va ajunge funia la par”, va fi meritul poporului ucrainean

Unul dintre momentele interesante ale intervenției președintelui Ucrainei a fost comparația dintre Putin și Nicolae Ceaușescu. Cu toate acestea, nu am putut să nu remarcăm faptul că dictatorul român a fost înlocuit de la putere în urma unei revolte populare, combinată – așa cum avea să fie demonstrat – cu implicarea unor cercuri de interese externe.

În Rusia, o situație similară este greu de imaginat, mai ales că populația nu are capacitatea de a riposta și nici nu cunoaștem exact dacă majoritatea dorește înlocuirea dictatorului de la Kremlin.

Cătălin Avramescu a analizat și acest aspect: „Oare nu cumva Zelenski se referea la poporul ucrainean? Pentru că adevăratul erou al zilei, deși nu minimalizez meritele clare ale lui Zelenski, este poporul ucrainean. Nu știu câți dintre noi ne-am așteptat la o asemenea rezistență. Să vezi băbuțe care înfruntă soldații e lucru mare. Mulți dintre cei care se opun agresiunii rusești sunt simpli cetățeni. Or, dacă lui Putin îi va ajunge funia la par, totul va porni de la acești oameni”.

Volodimir Zelenski
Președintele Zelenski s-a referit în discursul său și la minoritatea românească din Ucraina

Problema minorității românești din Ucraina poate aștepta

În alocuțiunea sa, Volodimir Zelenski s-a referit și la minoritatea românească. Subiectul este unul sensibil, deoarece, de mult timp, mass-media a prezentat problemele cu care se confruntă etnicii români în țara vecină. Am fost curioși să aflăm de ce abia acum a făcut președintele Ucrainei această referire.

„În discursul către Parlamentul European, el a mai făcut o mențiune referitoare la relația cu România și cu minoritatea românească. Poate că a fost un discurs populist, dar poate că nu. Însă, întrebarea este dacă acum ne-am trezit și noi să-i reproșăm acest lucru?”, a replicat Avramescu.

„Totuși, Volodimir Zelenski stă cu bomba deasupra capului, și câteva sute de mercenari Wagner caută să-l ucidă. Pentru a vizita astăzi Bucea, acest om a traversat o regiune plină de tancuri în flăcări și cu găuri în asfalt, cauzate de rachete și de bombe. Va veni vremea să discutăm și problema minorității românești, dar nu cred că acum, când vecinului îi arde casa, este momentul. Păi, acum îți aduci tu aminte că nu ți-a dat 10 lei?”, a continuat Avramescu.

Analistul politic consideră că problema minorității românești din Ucraina este legitimă, dar totul trebuie discutat la timpul său. Pentru relațiile de lungă durată cu poporul și cu statul ucrainean, trebuie să avem o atitudine constructivă, pentru că… prietenul la nevoie se cunoaște.

Cătălin Avramescu a amintit că România a avut o atitudine similară în anul 1939, față de Polonia. Acest lucru demonstrează de ce și în zilele noastre, între români și polonezi există o afinitate specială. „Avem o prietenie specială, pentru că nici polonezii n-au uitat că, atunci când țara lor a fost sfârtecată de Germania nazistă și de Uniunea Sovietică, noi i-am sprijinit”, a menționat profesorul Avramescu.

Valeri Kuzmin
Ambasadorul Federației Ruse la București, Valeri Kuzmin

„România îl tolerează pe obraznicul ambasador rus Valeri Kuzmin”

În concluzie, am dorit să aflăm care va fi impactul clar al discursului lui Zelenski, în România. „Publicul din țara noastră dorea să-l audă pe Volodimir Zelenski, și consider că acesta a făcut foarte bine adresându-se Parlamentului României. În schimb, parlamentarii nu păreau la fel de interesați. Mă îndoiesc că aceștia vor înțelege ceva”, afirmă Avramescu.

Profesorul universitar consideră că vorbitorii din Parlament s-au rezumat la lucruri foarte generale, care nu angajează cu nimic concret statul român, ce pare să rămână în expectativă.

„Astăzi, Lituania a anunțat expulzarea ambasadorului rus și închiderea consulatului rus din Klaipeda. Vorbim despre o țară cu o populație de 3 milioane de oameni, un pic mai mare decât cea a Bucureștiului. În schimb, noi tolerăm un obraznic precum ambasadorul Valeri Kuzmin”, a subliniat Avramescu.

„Tolerăm o Ambasadă enormă a Rusiei la București, dar și Consulatul de la Constanța. Iată ce efect a produs discursul lui Volodimir Zelenski asupra parlamentarilor români. Niciunul! Nu erau ei interesați de așa ceva…”, a încheiat, pe un ton sceptic, Cătălin Avramescu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.