Ce înseamnă fraza-cheie din discursul lui Biden din Polonia: „Pentru numele lui Dumnezeu, acest om nu mai poate să rămână la putere”

0
427

În cel mai bun discurs de până acum al mandatului său, președintele american Joe Biden a spus sâmbătă seara, în Polonia, o frază-cheie: „For God’s sake, this man cannot remain in power” („Pentru numele lui Dumnezeu, acest om – Putin, n.n. – nu mai poate să rămână la putere”).

Joe Biden, la Varșovia, în momentul discursului

O volută retorică din arsenalul stilistic al excelentului orator de altădată Joe Biden sau o invitație directă la o schimbare de regim? – aceasta este întrebarea care probabil a stat în dezbatere în multe redacții de presă internaționale. Telefoanele au început să sune și la Washington, și la Moscova. 

Firesc, reacția Kremlinului a fost promptă, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Putin, declarând că nu Biden schimbă președintele Rusiei, ci poporul rus, prin alegeri. O sursă de la Casa Albă a nuanțat pentru CNN: „Președintele Biden a argumentat că Putin nu trebuie să mai fie lăsat să-și exercite puterea asupra vecinilor și asupra întregii regiuni. Nu s-a referit la exercitarea puterii în Rusia sau la o schimbare de regim”. Cu această clarificare, Casa Albă se aliniază, de fapt, tezei oficiale exprimate de secretarul de stat Antony Blinken, care spusese la începutul lunii că scopul Americii nu este o schimbare de regim în Rusia, adăugând că „poporul rus este cel în măsură să decidă cine îl conduce”.

Cu toate aceste reveniri și nuanțări care țin de uzanțe diplomatice și de păstrarea aparențelor că Statele Unite nu intervin în schimbarea președinților altor țări nici dacă aceștia sunt dictatori sângeroși, președintele Biden a fost „crystal clear”: Putin nu mai poate să rămână la putere pentru că el a devenit un pericol planetar. Adică nu mai poate să rămână în control, la butoane (inclusiv la cele nucleare). Cum poți face asta altfel decât printr-o schimbare de regim?

Accentuez sintagma „schimbare de regim”, pentru că, dacă nu se va întâmpla asta, Rusia va fi încontinuu o amenințare pentru siguranța și libertatea lumii. Simpla schimbare a dictatorului cu un alt dictator nu rezolvă problema noastră. Înlocuirea lui Putin cu alt Putin nu va opri ambițiile revizioniste și imperialiste ale acestei țări care apelează la focoasele nucleare ca la argumentul suprem pentru a i se face pe plac. În Rusia nu trebuie schimbat dictatorul, ci dictatura. Doar democrația și controlul public pot anihila pericolul nuclear, nicidecum vreun alt dictator ceva mai pacifist.

În Rusia nu trebuie schimbat dictatorul, ci dictatura. Doar democrația și controlul public pot anihila pericolul nuclear, nicidecum vreun alt dictator ceva mai pacifist.

Un Putin până la urmă poate fi schimbat, istoria ne arată că și cei mai cruzi și bine păziți tirani își pot găsi brutusul. Însă schimbarea dictaturii rusești cu un model de democrație liberală occidentală pare în momentul în care vorbim o încercare cu mici sorți de izbândă, din simplul motiv că rușii n-au avut niciodată libertate și democrație, iar poporul rus probabil nici nu știe că acestea îi lipsesc.

Să ajungem noi până acolo, veți spune: deocamdată trebuie să scăpăm de nebunul acesta care amenință omenirea cu bomba atomică. Probabil acesta este și sensul mesajului președintelui Biden, adresat rușilor „de bine”: „demilitarizați” (și „denazificați”) Rusia lui Putin, scăpați de acest om care și-a pierdut orice urmă de rațiune, neutralizați această amenințare la pacea lumii, care inevitabil vă va lovi și pe voi. 

Sâmbătă dimineața, Biden l-a numit pe Putin „măcelar”. Cine se va încumeta la o „operațiune militară specială” la Kremlin ca să-i ia lui Putin armele cu care omoară tot ce prinde?

Florin Negruțiu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.