Ce va face Putin de 9 Mai?

0
163

9 mai este pentru ruși o mare zi festivă – „Ziua Victoriei” – făcută așa de Stalin. Vladimir Putin nu are cum anunța vreo victorie asupra Ucrainei, dar ar putea declara oficial război statului vecin, pe data de 9 mai 2022. Este o mișcare care ar permite mobilizarea completă a forțelor de rezervă ale Rusiei, în condițiile în care eforturile de invazie continuă să dea semne de slăbiciune, potrivit unor oficiali americani și occidentali. Pe 9 mai, zi cunoscută ca „Ziua Victoriei” în Rusia, se comemorează înfrângerea țării în fața naziștilor în 1945.

Principala paradă militară din Rusia este de 9 mai, la Kremlin, în Piața Roșie

Vladimir Putin ar putea să declare război Ucrainei în mod oficial pe 9 mai 2022, susțin mai mulți oficiali americani și occidentali citați de presa internațională. Aceștia au crezut mult timp că președintele rus va profita de semnificația simbolică și de valoarea propagandistică a acestei zile pentru a anunța fie o realizare militară în Ucraina, fie o escaladare majoră a ostilităților – sau ambele.

Putin ar putea să declare război împotriva Ucrainei

Oficialii au început să se concentreze asupra unui scenariu, și anume că Vladimir Putin va declara în mod oficial război Ucrainei pe data de 9 mai 2022. Până în prezent, Vladimir Putin a insistat să se refere la conflictul brutal de luni de zile ca la o „operațiune militară specială”, interzicând efectiv cuvinte precum invazie și război.

O declarație oficială de război ar putea potența sprijinul public pentru invazie. De asemenea, în conformitate cu legislația rusă, i-ar permite lui Vladimir Putin să mobilizeze forțele de rezervă și să recruteze recruți despre care oficialii spun că Rusia are nevoie disperată pe fondul unui deficit tot mai mare de forță de muncă. Oficialii occidentali și ucraineni citați de BBC au estimat că cel puțin 10.000 de soldați ruși au fost uciși în război de când Rusia a invadat în urmă cu puțin peste două luni.

„Parada” militară de pe 9 mai nu va mai fi paradă…

Parada din data de 9 mai 2022, de „Ziua Victoriei”, este un moment inevitabil de fast, care pune armata și conducerea Rusiei pe o scenă mondială proeminentă. Dar marele spectacol din Piața Roșie, în forma actuală, sugerează că, deși Rusia sărbătorește o victorie, lucrurile nu merg așa cum vrea pe actualul câmp de luptă din Ucraina.

Instigarea dramei este cam singura modalitate prin care regimul rus poate reduce conștientizarea tot mai mare a faptului că atât autoritatea rusă, cât și cea a lui Vladimir Putin, sunt susținute de o armată Potemkin – o forță aparent prea mediatizată și acum în mare parte goală.

În timp ce își intensifică retorica anti-occidentală, Rusia a redus cu aproape 35% parada de „Ziua Victoriei”. Reducerile sunt atât de dramatice, iar parada planificată este atât de umilitoare, încât președintele Rusiei, Vladimir Putin, va face probabil aproape orice pentru ca lumea să nu se concentreze prea mult asupra perspectivelor militare în scădere ale Rusiei.

Rusia va face totul pentru a-și ascunde slăbiciunea

Așa cum a fost planificată, parada militară prin Piața Roșie, de 9 mai, va fi un exercițiu umilitor pentru armata rusă. Parada tradițională, care comemorează capitularea Germaniei naziste în cel de-al Doilea Război Mondial, a fost întotdeauna un loc în care liderii ruși activi și-au etalat puterea și au demonstrat măiestria militară a Rusiei.

În acest an, parada de Ziua Victoriei a Rusiei, care a fost slăbită, nu proiectează mai mult decât slăbiciune militară și economică. Ghidurile paradei arată că doar 25 de sisteme de luptă terestre rusești vor fi reprezentate de 131 de vehicule de luptă terestre. Poate părea mult, dar, anul trecut, Rusia a desfășurat 198 de vehicule pentru a prezenta 35 de sisteme separate.

Schimbarea este marcantă. În 2015, după ce Rusia a anexat Crimeea, Rusia a folosit Parada de „Ziua Victoriei” pentru a dezvălui o suită robustă de armament rusesc nou și aparent formidabil. Dar acum, după ce a eșuat să cucerească Ucraina cu forța, deficiențele militare ale Rusiei vor fi afișate pe deplin, consolidând apatitul ucrainenilor pentru o rezistență susținută și un lung război de uzură.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.