Un român din Marea Britanie implicat în atacurile informatice asupra României

0
174

România a fost luată în colimatorul rușilor pentru un mic război cibernetic, de câteva zile încoace. N-au fost fapte mari de arme, dar atacatorii și-au simțit prezența, iar românii s-au putut întreba dacă țara lor are sau nu vreo minimă protecție. Totul s-a putut realiza cu participarea unui trădător… Potrivit polițiștilor, un român ar fi tradus mesajele hackerilor din limba rusă în limba română și le-ar fi indicat acestora ce site-uri să atace. Anchetatorii au ridicat mai multe probe și dispozitive electronice în urma perchezițiilor efectuate în Marea Britanie. Suspectul a fost reținut și este audiat.

Printre putiniștii de serviciu sunt și români

Oamenii legii din Marea Britanie au efectuat mai multe percheziții la locuința unui român stabilit în Regat care este bănuit că a fost implicat în recentele atacuri informatice asupra unor site-uri din România.

„Vă pot spune că în acest moment cetăţeanul este în custodia autorităţilor şi este audiat”, a declarat ministrul de Interne Lucian Bode. Acesta a mai spus că speră ca în viitorul apropiat să fie înregistrate şi primele rezultate în anchetă.

A indicat ce site-uri să fie atacate

Bărbatul este suspectat că a tradus în română mesajele din limba rusă ale hackerilor, dar și că le-a indicat acestora ce site-uri să atace. „În urma activităţilor comune desfăşurate, a fost identificată o persoană bănuită, cetăţean român, rezident în Marea Britanie, care ar fi susţinut activitatea grupării infracţionale, prin oferirea de sprijin pentru traducerea din limba rusă în limba română a materialelor promovate de gruparea infracţională şi prin indicarea unor site-uri web din Romania care ar fi putut fi atacate prin acelaşi mod de operare”, anunţă Poliţia Română.

La data de 2 mai 2022, în urma cooperării poliţieneşti internaţionale, autorităţile de aplicare a legii din Marea Britanie, prin National Crime Agency, au descins la locuința românului bănuit că ar fi fost implicat în desfăşurarea atacurilor informatice, din ultimele zile, asupra infrastructurii IT din România.

De asemenea, ofiţeri specializaţi din cadrul IGPR – Direcţia de Combatere a Criminalităţii Organizate – Serviciul de Combatere a Criminalităţii Informatice s-au deplasat în Marea Britanie, pentru acordarea de sprijin în ancheta desfăşurată de National Crime Agency”, a transmis Poliția Română prin intermediul unui comunicat de presă.

Multiple atacuri informatice

Începând cu data de 29 aprilie, o serie de atacuri informatice de tip a afectat multiple site-uri web care aparţin unor instituţii publice şi organizaţii private din România. Atacurile au fost revendicate de o grupare intitulată ‘KillNet’, de origine rusă, iar activitatea acestora ar fi promovată pe diferite canale de comunicare, fiind motivate de contextul conflictului militar Rusia – Ucraina.

„Imediat după aceste atacuri, specialişti ai Ministerului Afacerilor Interne, Direcţiei Generale de Protecţie Internă, Inspectoratului General al Poliţiei Române, precum şi din cadrul celorlalte structuri şi instituţii din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, au desfăşurat activităţi specifice din competenţă, pentru contracararea atacurilor, protecţia site-urilor vizate şi identificarea persoanelor responsabile, în vederea asigurării rezilienţei infrastructurilor IT”, a mai precizat Poliția Română.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.