Născută în jurul anului 1832, broasca țestoasă Jonathan este, din 2019, cel mai bătrân animal terestru identificat. În vârstă de cel puțin 190 de ani, chelonianul, care trăiește pe Insula Sfânta Elena, teritoriu britanic de peste mări, din Atlanticul de Sud, largul costelor Africii, a devenit, potrivit Guiness Book of Records, și țestoasa cea mai longevivă din istorie.
Cea mai bătrână broască țestoasă cunoscută anterior a fost Tu’i Malila, care a trăit cel puțin 189 de ani. Oferit familiei regale din Tonga de căpitanul Cook în jurul anului 1777, Tu’i Malila a rămas în grija lor până la moartea sa, în 1965.
Jonathan în schimb, care tocmai a sărbătorit 190 de ani de viață, este hrănit manual, o dată pe săptămână, „pentru a-i spori caloriile, vitaminele, mineralele și oligoelementele, deoarece a orbit și nu mai are simțul mirosului”, după cum a explicat guvernoratul insulei. „Totuși, auzul lui este excelent, iubește compania oamenilor și răspunde bine la vocea veterinarului său, Joe Hollins. Când acesta apare, Jonathan îl asociază cu o sărbătoare”, notează Guiness Book, pe pagina sa oficială de internet. Printre alimentele preferate ale lui Jonathan se numără varza, castravetele, morcovul, mărul și bananele.
În ciuda faptului că a pierdut unele simțuri, Jonathan pare să mai aibă încă destulă energie! „Are încă un libido bun și se împerechează frecvent” a dezvăluit, amuzat veterninarul Joe. Pe Insula Sfânta Elena, țestoasa se bucură de compania altor trei țestoase uriașe: David, Emma și Fred. Potrivit specialiștilor, Jonathan s-a născut în jurul anului 1832. Vârsta lui Jonathan este o estimare bazată pe faptul că era matur și, prin urmare, avea cel puțin 50 de ani, când a sosit pe insulă din Seychelles, în 1882. „După toate probabilitățile, este chiar mai în vârstă decât credem”, notează administratorii paginii Cărții Recordurilor. Vârsta sa estimată a fost susținută când a fost descoperită o fotografie veche, făcută între 1882 și 1886 și care prezenta un Jonathan matur, care păștea pe iarbă în grădina Plantation House, reședința guvernatorului Sf. Elena, unde țestoasa și-a petrecut cea mai mare parte a vieții.
De când i-a fost fost dăruit lui Sir William Grey-Wilson, 31 de guvernatori au venit și au plecat. Jonathan e singurul care a rămas. Faimosul animal s-a născut înainte ca prima fotografie să fie făcută, înainte ca becul să fie inventat sau înainte ca Turnul Eiffel să fie terminat. De ziua de naștere a Reginei Elisabeta a II-a, în 1926, avea deja 94 de ani.