Premierul este unul dintre importanții plagiatori ai României. Va pleca el pe urmele lui Florin Roman?…

0
262

Odată ce ai ajuns pe mâna Emiliei Șercan, înseamnă că lucrurile sunt cât se poate de clare. Plagierea tezei de doctorat a premierului Ciucă, dezvăluită recent, este încă o lovitură dată sistemului de recrutare a „marilor” oameni de stat, realizată de președintele Klaus Werner Iohannis.

Potrivit jurnalistei și profesoarei universitare Emilia Șercan, printre sursele copiate se numără alte două teze de doctorat susținute anterior la Universitatea Națională de Apărare „Carol I”.

Emilia Șercan, justițiara doctoratelor

Emilia Șercan a precizat pentru Digi FM ca lucrarea actualului premier nu are absolut nicio valoare științifică: „Plagiatul a încercat să îl acopere prin diverse tehnici. Reformulare, folosirea unor sinonime, topică inversată. Asta arată că persoana respectivă era conștientă că preia conținut, din moment ce a încercat să îi dea o formă originală, intervenind asupra lui prin procedeele pe care le-am exemplificat mai devreme. Teza de doctorat a premierului Nicolae Ciucă nu are valoare științifică, nu aduce o contribuție la cunoașterea comună, pentru că acesta este rolul tezelor de doctorat. Dincolo de faptul că este trebuie să fie originale”.

Nicolae Ciucă încearcă însă să o mai lălăie, ducând tema către cele militare, de parcă acolo or fi alte reguli, mai permisive, privind furtul intelectual, cum este denumit plagiatul. Premierul o face pe nonșalantul, spunând că UNAp poate cere verificarea de către CNATDCU.

Nicolae Ciucă și avantajul măștii…

„Ca urmare a interesului manifestat public față de teza de doctorat, pe care am susținut-o în anul 2003, la Universitatea Națională de Apărare (UNAp), am decis să solicit analizarea lucrării de către Comisia de Etică a UNAp – Instituția Organizatoare de Studii de Doctorat în care s-a susținut teza de doctorat care are un pronunțat caracter specific domeniului Științe Militare. Alegerea tematicii tezei de doctorat s-a bazat predominant pe experiența personală acumulata in misiunile internaționale la care am participat nemijlocit, individual sau împreună cu Batalionul 26 Infanterie: misiunea ONU de menținere a păcii din Angola (1996-1997), misiunea NATO din cadrul rezervei strategice a SACEUR pentru Balcanii de Vest (2000-2001) și misiunea de tip coaliție din Afganistan (2002). Așadar, teza mea de doctorat înglobează, pe lângă cercetarea științifică și studiul teoretic, experiența acumulată în misiunile reale și exercițiile la care am participat, aceasta constituindu-se, în mod evident, contribuția originală proprie unei teze de doctorat corect elaborată”, transmite Nicolae Ciucă, într-o precizare de presă.

El afirmă că, în calitate de militar, indiferent de poziția pe care a fost încadrat, și-a îndeplinit întotdeauna atribuțiile, „respectând principiile, legile și regulamentele militare care guvernează activitatea Armatei Române”. Nu are rost, totuși, să invoce nu știu ce principii, aici fiind vorba doar de bunul simț de a nu fura!

„În acuzele publice se reclamă că unele referiri din notele de subsol nu apar și în lista bibliografică. Acest lucru nu arată altceva decât faptul că lucrarea a fost elaborată onest, fiind menționata cel puțin într-un loc sursa bibliografică. Acuzațiile publice nu se pot susține științific in niciun fel, fapt ce poate fi dovedit si de raportul oricărei metodologii de depistare a similitudinii, corect și profesionist utilizată. Sintagme si formulări standardizate specifice domeniului tezei de doctorat (gen pilon de stabilitate etc.) nu trebuie ocolite atunci când tratezi un subiect sensibil – precum geopolitica – unde semantica trebuie neaparat să fie precisă, motiv pentru care anumite sintagme/formulări este obligatoriu să fie standardizate. Din anul 2003, după susținere, teza mea de doctorat este publică și a putut și poate fi consultată la Biblioteca Universității Naționale de Apărare și la Biblioteca Națională. Consider că am realizat lucrarea conform cerințelor legale existente la acea vreme și, în consecință, am inițiat solicitarea de verificarea a acesteia de către Comisia de Etica a UNAp – Instituția Organizatoare de Studii de Doctorat, în acord cu prevederile legale în vigoare, in spiritul OMEC Nr. 5229/2020 din 17 august 2020”, adaugă premierul.

El apreciază că, „în măsura in care vor mai exista semne de întrebare, UNAp va fi îndreptățită sa solicite verificarea de către CNATDCU – Comisia 26 – Științe politice, studii de securitate, ştiinţe militare, informaţii și ordine publică”.

Teza lui Nicolae Ciucă, în baza căreia a devenit doctor în Ştiinţe militare în 2003, include conţinut plagiat în cel puţin 42 de pagini din totalul de 138, a relatat Emilia Șercan într-un articol.

Vezi mai jos paginile cu caracter plagiat din teza de doctorat a premierului Ciucă, potrivit sursei citate:

Interesant este că, în cazul colegului de guvern, ministrul Florin Roman, premierul Ciucă i-a cerut să-și dea demisia în urma unui scandal similar. Președintele Iohannis a validat schimbarea din funcție imediat. Să vedem ce atitudine va avea acum față de protejatul său Ciucă…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.