Ziua foștilor deținuți politic, 9 martie, a fost marcată prin premiera filmului „Remember Iuliu Maniu – 1986”, la Muzeul Țării Crișurilor, un documentar dedicat unuia dintre cei mai importanți oameni politici din istoria României.
Documentarul a fost realizat de Cristina Pușcaș, muzeograf, secția Muzeul Orașului Oradea și masteranda Ana Maria Borz, muzeograf, Casa Memorială „Iuliu Maniu”, în cadrul Școlii de Vară Astra, organizată în cadrul Festivalului de Film și Istorii Râșnov.
În cele 40 de minute ale filmului estre prezentată povestea unui grup de tineri din Bădăcin, cu vârste cuprinse între 15 și 24 de ani, organizați de Ioan Pop, cunoscut ca „Poetul” și studentul Nicolae Pop, care sfidează regimul comunist prin comemorarea lui Iuliu Maniu. Neștiind că acesta a decedat în februarie 1953, deoarece pomenirea sa a fost interzisă de 30 de ani, au ales data de 6 martie 1986 pentru a-l comemora. La mormintele familiei Maniu din Dealul Țarinei au depus o coroană de flori pe care au scris „Remember Iuliu Maniu”, au cântat „Imnul lui Iuliu Maniu”, compus de Ioan Pop și au aprins lumânări. Cei 11 tineri au fost căutați a doua zi de Miliție, au fost luați de la școală sau serviciu și chemați la sediul Securității din Zalău pentru a fi anchetați.
„Iuliu Maniu este o personalitate națională care a făcut un lucru extraordinar, a reușit să îmbine politica cu morala creștină. A avut o carieră politică întinsă pe parcursul a 56 de ani, mai bine de jumătate de secol și a reușit să facă acest lucru”, a spus părintele Cristian Borz, președintele Asociației Casa Memorială „Iuliu Maniu”.
„Filmul este prezentat în special studenților și elevilor pentru a le transmite mesajul de a avea curaj, de a lua atitudine atunci când observă anumite derapaje și vă îndemn pe toți să fiți un exemplu pentru întreaga comunitate. Ana Borz este un exemplu, iar voi puteți fi ca ea, să vă implicați în diverse proiecte, precum Școala de Vară de la Râșnov”, i-a sfătuit Cristina Pușcaș pe tinerii prezenți.