De ce nu cresc pensiile? Ministrul Muncii, Marius Budăi, a oferit explicații

0
179

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a explicat de ce pensiile nu pot fi crescute, dar și cât de constituțională este o asemenea creștere a pensiilor.

ministrul muncii marius budai jpeg Marius Budăi, ministrul Muncii, va fi prezent în Bihor, joi, 5 mai, unde va participa, începând cu ora 11, la Târgul de Locuri de muncă, organizat de Csaba Bekesi.

În cadrul unei intervenții televizate la postul Antena 3, Marius Budăi, ministrul Muncii, a oferit explicații cu privire la creșterea pensiilor mici. Ca răspuns, ministrul i-a transmis unei pensionare că această creștere este neconstituțională. 

Acesta i-a mai transmis pensionarei că nu este legal să mărești pensia diferențiat, deoarece s-ar încălca principiul contributivității. Chiar și așa, pensia minimă a fost majorată cu 25%, de la începutul lunii ianuarie. 

De ce nu cresc pensiile mici?

Pentru problemele ce țin de pensiile mici, ministrul a mai afirmat că există măsuri ce sunt aplicate până la finalul acestui an, din două în două luni, iar acestea vor intra în vigoare începând cu luna iunie.

„Este neconstituţional şi nelegal să mărim pensiile diferenţiat pentru că am încălca principiul contributivităţii, dar pentru pensia minimă am majorat-o cu 25% de la 1 ianuarie. Pentru pensiile mici avem aceste măsuri care se vor aplica până la sfârşitul de an, din două în două luni, vor intra în vigoare din iunie, se vor face imediat cum există posibilitatea, plăţile, nu va exista să nu se plătească şi să fie prinsă şi luna iunie, indiferent când se va face plata. Suntem în perioada de discuţii cu Comisia Europeană, ne închidem pe majoritatea discuţiilor, deci nu există probleme aici”, a declarat Marius Budăi.

Poate Marius Budăi să trăiască cu 1.700 de lei pe lună?

Ulterior, Ministrul Muncii a fost întrebat de un alt pensionar dacă ar putea trăi cu 1.700 de lei pe lună. Acesta i-a replicat că „nu”, iar această problemă se află, conform celor spuse de către Marius Budăi, în discuții cu Comisia Europeană, în condițiile în care nici ceilalți europeni nu ar putea să trăiască cu o sumă de bani atât de mică.

„Nu. Este aceeaşi întrebare pe care eu am adresat-o în deschiderea discuţiilor cu Comisia Europeană atunci când am justificat de ce strig de nebun, spuneau unii, că 9,4 nu este suficient. Am întrebat tranşant, direct, ferm, fără niciun fel de ezitare, pensia minimă este 200 de euro, salariul minim este 300 de euro, dragii mei comisari, dragii noştri europeni, aţi putea trăi cu 200 sau 300 de euro pe lună? Au pus capul jos şi au recunoscut că nu ar putea trăi cu aceşti bani”, a răspuns Marius Budăi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.