De ce Turcia nu aplică sancțiunile ONU impuse Rusiei (analiză RFI)

0
382

Sosirea a două iahturi care aparțin unui oligarh rus într-un port turcesc a atras atenția asupra politicii Turciei care refuză să impună sancțiuni Rusiei drept răspuns pentru invazia din Ucraina. Există temeri că Turcia devine un refugiu sigur pentru cei care încearcă să evite sancțiunile.

Solaris, iahtul deținut de oligarhul rus recent sancționat Roman Abramovici, a fost văzut în Bodrum, în sud-vestul Turciei în martie

Sosirea ambarcațiunilor milionarului Roman Abramovici ridică suspiciuni că Turcia ar putea deveni un refugiu pentru oligarhii sancționați și averile lor.

În ciuda faptului că Abramovich a primit sancțiuni atât din partea Uniunii Europene, cât și din partea Marei Britanii, Turcia a refuzat până acum să se alăture sancțiunilor impuse rușilor.

Au apărut deja știri în presa turcească potrivit cărora Abramovici plănuiește să folosească Turcia drept bază, sau că are de gând să cumpere o echipă de fotbal din Turcia. Abramovici a investit foarte mult în clubul de fotbal Chelsea din Londra, însă după ce a ajuns pe lista celor sancționați autoritățile britanice să preia controlul asupra clubului.

Timothy Ash de la compania Bluejay Asset Management e de părere că aliații vestici vor înăspri controalele în Turcia.

„S-a acordat o oarecare atenția asupra faptului că unele aeronave rusești au fost mutate în registrul Turciei. Între Turcia și Rusia există relații comerciale și bancare strânse. Atenția presei s-a îndreptat înspre rușii care încearcă să-și deschidă noi conturi bancare în Turcia, probabil pentru a încerca să scape de unele probleme pe care le întâmpină”, a declarat Ash pentru RFI.

„Au existat îngrijorări și cu privire la faptul că agenții și companii rusești care încearcă să exporte sau să tranzacționeze în Rusia declară că sunt agenții turcești”, a continuat Ash.

„Îmi pot imagina că reprezentanții guvernamentali din Occident, inclusiv SUA, vor discuta cu omologii turci și vor încerca să îi convingă să nu încalce sancțiunile. Dar deja se cunoaște situația financiară relativ precară a Turciei”, a concluzionat acesta.

Cazul Iran

„Circulă multe știri, nefondate în opinia mea, că oligarhii ruși își mută averile în Turcia”, a declarat analistul Atilla Yesilada de la Global Source Partners pentru RFI.

„Turcia are legături de afaceri extinse, oricum le-ați spune, cu Rusia”, a mai menționat Yesilada. „Mulți au sperat că Turcia va deveni un centru financiar reprezentant sau intermediar pentru Rusia. Nu aș fi surprins dacă actualul regim ar încerca să repete incidentul lui Reza Zarrab – care a mușamalizat delapidarea sumei de 40 de miliarde de dolari în Iran”, a continuat acesta.

Reza Zarrab este un om de afaceri iranian ce activa în Turcia. În 2017 și-a recunoscut vina în fața unui tribunal din New York, fiind acuzat că a încălcat sancțiunile impuse Iranului. Directorul executiv al băncii de investiți turcești Halkbank, deținută de către stat, a fost condamnat și arestat în cadrul aceleiași anchete. Banca de investiții Halkbank este și aceasta acuzată și judecată că a încălcat sancțiunile impuse Rusiei.

Ankara susține că își îndeplinește obligațiile internaționale privind aplicarea sancțiunilor ONU.

„În cazul în care vă întrebați dacă acești oligarhi pot face afaceri în Turcia, apoi, desigur, dacă este legal și nu încalcă dreptul internațional, mă voi gândi la asta”, a precizat Mevlut Cavusoglu, ministrul de externe al Turciei.

Negociatorul păcii

Președintele Turciei Recep Tayyip Erdogan susține că sancțiunile financiare și economice impuse Moscovei nu sunt productive.

Erdogan pretinde că refuzul țării sale de a se alătura sancțiunilor îi permite să fie un negociator cinstit în eforturile de a pune capăt războiului din Ucraina. Președintele Turciei are legături strânse atât cu omologii ruși, cât și cu cei ucraineni, găzduind în luna martie trei runde de negocieri între părțile beligerante.

Prim-ministrul olandez Paul Rutte a vizitat de curând Ankara, devenind al patrulea lider european care călătorește în Turcia de la invazia Rusiei în Ucraina din februarie. În cadrul unei conferințe de presă, Rutte a părut să minimalizeze îngrijorările cu privire la refuzul Turciei de a impune sancțiuni Rusiei.

„Da, evident, ne-am bucura că Turcia să implementeze sancțiunile, dar cred că trebuie să fim mulțumiți și de faptul că Turcia își îndeplinește acum rolul diplomatic și rolul de lider în încercarea de a pune capăt conflictului”, a spus Rutte.

Cu Erdogan care pare că se implică din plin în eforturile de pace, analiștii sunt de părere că Turcia va obține – cel puțin în mod public – prezumția de nevinovăție – în urma refuzului de a participa la sancțiuni.

Unii analiști spun că asta ar însemna ca mai multe iahturi rusești și proprietarii lor să se îndrepte mai devreme decât de obicei spre porturile de agrement din Turcia, înainte începerii tradiționalului sezon de vară.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.